Úgy tűnik, elmarad a republikánus előretörés a félidős választáson

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Külpol

Bár még nagyban számolják a szavazatokat, jelen állás és a trendek alapján a demokraták talán még a minimális többségüket is megtarthatják a szenátusban.

A félidős választás hagyományosan az elnöki ciklus félidejében tartott szavazás, ahol a teljes képviselőházat, valamint a szenátorok harmadát választják újra. 

Joe Biden nem különösebben népszerű elnök.  Népszerűsége az elmúlt hónapokban érte el a 42 százalékot, amit hagyományosan az újraválaszthatóság küszöbének tekintenek. Ráadásul különösen nehéz a gazdasági helyzet a világon, így az USA-ban isévtizedek óta nem tapasztalt mértéket ölt az infláció.

Ezen körülmények között inkább volt várható nagy republikánus előretörés a félidős választás során, mint szoros verseny. Persze a republikánusoknak is megvan a hátterük például a bukott elnök, Donald Trump személyében.

A szavazatok feldolgozásának jelen állasa szerint még kilenc szenátusi választás eredménye nem ismert, a mostani állás szerint a republikánusoknak és a demokratáknak is 46 szenátori helyük van biztosan, a trendek és a részeredmények alapján a végén még az is lehet, hogy ugyanúgy 50-50 szenátora lesz mindkét pártnak, mint ahogy Biden ciklusának első két évében is volt.  A döntetlen eredmény pedig az alkotmányos szabályok szerint lényegében demokrata többséget jelent majd, mert a szenátusban döntetlen állásnál az alelnök – jelen esetben a nyilván demokrata Kamala Harris – szavazata dönt. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

A képviselőházban még körülbelül 148 körzet eredménye nem ismert, de ahogy az már hónapokkal ezelőtt tudható volt, az alsó házban a republikánusok kerülnek majd többségbe. A CNN szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses. A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be az alsóházba.

A törvényhozási választásokkal párhuzamosan állami szavazásokat is tartanak, és a demokraták egyelőre a kormányzóválasztásokon is tartják magukat.

A szavazatokat folyamatosan számolják, a választási verseny állását az amerikai sajtóban, például a The New York Times vagy a Washington Post választási mellékleteiben érdemes követni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk