Úgy tűnik, előrehozott választások lesznek Ukrajnában

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. május 17.

Külpol

Zelenszkij feloszlatja a parlamentet.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök kezdeményezni fogja a parlament feloszlatását - közölte pénteken tanácsadója, Dmitro Razumkov.

"Zelenszkij természetesen kezdeményezni fogja a Rada (parlament) feloszlatását, mivel ehhez adott egy sor előfeltétel, a többi között a koalíció hiánya a parlamentben" - mondta Razumkov az 1+1 tévének adott interjújában.

Az ukrán parlament előző napon úgy határozott, hogy május 20-án lesz Zelenszkij ünnepélyes beiktatása a törvényhozás előtt. Az új államfő május 27-éig - legalább fél évvel a törvényhozás mandátumának lejárta előtt - dönthet arról, hogy feloszlatja-e idő előtt a jelenlegi parlamentet. Utána már nem lesz lehetősége erre, hanem ki kell várnia az október 27-én tartandó választást.

Zelenszkij már a választási kampány idején sem zárta ki, hogy elnökké választása esetén előre hozott választások lesznek Ukrajnában.

Frissítés: A Rada mai ülésén a Népi Front nevű párt bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból. Az új koalíció létrehozására 30 nap áll rendelkezésre, ez idő alatt nem lehet feloszlatni a parlamentet. Mivel a május 27-i határidő így le fog járni, a kormányzó erők ezzel a trükkel valószínűleg elérik, hogy Zelenszkij ne tudjon előrehozott választást kiírni.

Figyelmébe ajánljuk