Úgy tűnik, nem dolgozik tovább a néppárti bölcsek tanácsa

  • narancs.hu
  • 2020. június 3.

Külpol

Az volt a feladatuk, hogy békítsék össze a Fideszt az EPP-vel, de nem jártak sikerrel.

"Tusk tavaly novemberben a Néppárt élére került, majd próbálta ráerőltetni a saját álláspontját a bölcsekre. A néppárti testület hiába mondta, hogy jó úton haladnak a dolgok, az Európai Néppárt elnöke szélnek eresztette őket" - mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Magyar Nemzetnek.

Deutsch ezzel Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár néhány nappal korábbi nyilatkozatát erősítette meg. Schüssel tagja volt annak a háromfős testületnek, a "bölcsek tanácsának", amelyet még Joseph Daul, az EPP előző elnöke kért fel, és bízott meg azzal, hogy közvetítsenek a Néppárt és a Fidesz között.

Schüssel az osztrák médiában azt nyilatkozta, előremutató tárgyalásokat folytattak a Fidesszel, de aztán jött Donald Tusk, és minden félbeszakadt.

Az Európai Néppárt még tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, azóta a fideszesek nem vehetnek részt az EPP vezető párttestületeiben, és például Orbán Viktort sem hívják az EPP-s miniszterelnökök külön megbeszéléseire. A fideszes európai parlamenti képviselők ellenben tagok maradtak az EPP parlamenti frakciójában, sőt fontosabb tisztségekre is jelölte őket a frakció.

Neked ajánljuk