Új-Zéland teljesen felszámolja a dohányzást

  • narancs.hu
  • 2021.12.09 09:33

Külpol

A 2008 után születetteknek jövőre már tilos lesz dohányterméket vásárolniuk.

Új-Zéland 2022-ben egy olyan törvény elfogadására készül, melynek értelmében a 2008 után születettek soha nem vásárolhatnak legálisan dohányterméket az országban.

"Biztosak akarunk lenne abban, hogy a fiatalok soha nem kezdenek el dohányozni" - nyilatkozta Új-Zéland egészségügyi minisztere, Dr Ayesha Verall.

A helyi orvosok és más egészségügyi szakértők lelkesen üdvözölték a világon egyelőre egyedülálló reformokat.

Az új-zélandi reformok célja, hogy idővel teljesen megszűnjön a dohányzás az országban.

Jelenleg az új-zélandiak 13 százaléka dohányzik, ezt 2025-re 5 százalékra tervezik csökkenteni - írja a BBC.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.