4 milliárd forint ment el szlovéniai médiacégekre

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Külpol

Magyar hazafi-üzletemberek megsegítették a szomszédban a baráti sajtót – állítja egy szlovén oknyomozó portál.

Magyar kormányközeli cégek mintegy 12 millió euróval segítettek olyan szlovén médiavállalkozásokat, amelyek az SDS nevű szlovén jobboldali párt mellett állnak – írja a Telex a szlovén Necenzurirano című portálra hivatkozva.

A szlovén oknyomozó lap által megszerzett dokumentumok szerint 2017 és 2020 között áramlott ez a pénz Magyarországról. A cikkben szó van az R-Post-R nevű szlovén médiacégről, amelyet Schatz Péter, az MTVA korábbi üzleti és termékfejlesztési igazgatója alapított, a Necenzurirano szerint elsősorban azért, hogy a magyar pénzeket fogadhassa. A portál szerint egy alkalommal ez a cég több mint 700 ezer eurót kapott a Nouvelle Mediától, amelyet meg Habony Árpád hozott létre. 

Az R-Post-R 160 ezer eurót a Yozzi Global Trade Kft.-től kapott, a kft. mögött pedig Bonyár Miklós áll, akit korábban MSZP-közelinek tartottak. A szlovén R-Post-R 2017 márciusa és 2019 januárja között két másik magyar cégtől, a Belfrytől és a Riposttól több mint hatmillió eurót kapott, és ezt a pénzt továbbutalta az SDS sajtójának. A Ripost című lap  ma a magyar kormányhoz közel álló Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozik, a Belfryről pedig azt írja a Telex, hogy 2016 és 2018 között 300 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, és kapcsolódik a Mészáros-csoporthoz és Szíjj Lászlóhoz. 

A Necenzurirano szerint magyar üzletemberek cégei bevásárolták magukat a Nova24tv-be, amely a szlovén SDS-hez kötődik, olyannyira, hogy korábbi ügyvezető igazgatója ma Szlovénia belügyminisztere. Az oknyomozó portál szerint jó kérdés – független vizsgálatnak kellene tisztáznia –, hogy a magyarok miért küldtek ennyi pénzt olyan szlovéniai sajtótermékeknek, amelyeknek nincs nagy közönségük, és nagyrészt ebből a segítségből éltek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.