Ukrajna budapesti nagykövete elsírta magát, és erőset üzent Orbán Viktornak

  • narancs.hu
  • 2022. március 4.

Külpol

„Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz!” – mondta egy konferencián Ljuba Nepop. És több segítséget kért.

„Sokat tesz a Nyugat, de nem eleget. Meg lehetne állítani az oroszokat, de most fegyver nélkül állítanak meg tankokat az emberek Ukrajnában. A megszállt városokban a himnuszunkat éneklik a tereken. Több segítség kell!” – idézi a 444 Ljuba Nepopot (Ljubov Nepop), Ukrajna budapesti nagykövetét egy zárt körű budapesti konferenciáról, amit a Political Capital szervezett.

Mint írják, a nagykövet kitért a magyar kormány feltűnő passzivitására is:

„Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz!”

– utalt Orbán Viktor kijelentésére. A 444 arról is beszámolt, hogy Nepop elsírta magát, miközben arról beszélt, hogy a Nyugat nagyon elkésett a szankciókkal, pedig a háború előtt kérte az ukrán kormány, hogy büntessék meg Oroszországot, hátha meg lehet előzni a legnagyobb bajt.

„Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek? Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi élet?”

– utalt a lap szerint a Magyarország és Oroszország között fennálló energetikai kapcsolatokra. Hozzátette: „Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? Nem az emberi élet a fontos? Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb? Kérem, idén csak azok menjenek ki az utcára ünneplni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!”

Azt mondta, a nyugati kormányok – köztük Magyarországé – nagyobb támogatása azért is kulcsfontosságú, mert ha Putyin legyőzi Ukrajnát, akkor utána megy tovább, ugynais vissza akarja állítani a szovjet érdekszférát. „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” – tette hozzá. Szerinte a NATO önmaga védelmében sem maradhat ki ebből a „harmadik világháborúból”.

A 444 szerint a nagykövet kitért 1956-ra is: Magyarország komoly sérelme, hogy 1956-ban nem kapott nyugati segítséget az oroszok ellen, és felhívta a magyarok figyelmét, hogy most, amikor hasonló helyzetben vannak az ukránok, ne álljanak a rossz, vagyis az orosz oldalra.

Ljuba Nepop megköszönte azoknak a magyaroknak a kiállását, akik tüntettek az orosz nagykövetség előtt. Szerinte nagyon fontosak ezek az üzenetek.

Egyúttal megköszönte a magyar kormánynak és a magyar társadalomnak is, hogy sokat segítenek a menekülteknek. Szintén megköszönte, hogy a magyar kormány támogatta az EU-s szankciókat és egyéb döntéseket a nemzetközi szervezetekben, valamint hogy Kárpátaljára küldött magyar állami segélyeket is.

A tudósítás szerint kiemelte, hogy ha fegyvert nem is ad Magyarország, egyéb felszerelésekre nagyon nagy szükség lenne a túléléshez: generátorokra, hálózsákokra például. „Bár jobb a magyaroknak, ha az ukránok harcolnak most azokkal a fegyverekkel, mintha majd nekik kellene ezekkel védeni a határaikat” – mondta. Azonban arról ismét elkeseredve beszélt, hogy a nyugati hatalmak nem jártak közben, hogy az izraeli Vaskupola rakétaelhárító fegyverrendszert megkaphassák.

Ljuba Nepop arra emlékeztetett még, hogy kárpátaljai magyarok is harcolnak is az oroszok ellen:

Legyenek részesei a győzelmeknek, ez a magyar nemzet háborúja is az agresszor ellen.

Végül felszólította a magyarokat, hogy ne vásároljanak orosz termékeket, és bojkottálják az orosz vállalkozásokat.

Figyelmébe ajánljuk