NATO-főtitkár: Nem vonulunk be Ukrajnába sem földön, sem levegőben

  • narancs.hu
  • 2022. március 4.

Külpol

Stoltenberg közölte, hogy a katonai szervezet nem hoz létre repüléstilalmi zónát az ország felett, mert ez széles körű európai háborúhoz vezetne.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben, a külügyminiszteri tanácskozás utáni sajtótákékoztatóján azt mondta az AP hírügynökség jelentése szerint, hogy a katonai szervezet nem fog repüléstilalmi zónát létrehozni Ukrajna felett. 

Arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés széles körű háborúhoz vezetne Európában, és kijelentette:

Nem fogunk bevonulni Ukrajnába, sem a földön, sem az ukrán légtérben.

Miután az orosz erők fokozták a háborús támadásaikat, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször a Nyugathoz fordult, hogy megpróbálja kikényszeríteni a repüléstilalmi övezetet országa felett. Ma is követelte ezt, miután az éjszaka orosz csapatok megtámadták és tűz pusztította Európa legnagyobb, Ukrajna területén található atomerőművét.

Stoltenberg szerint az egyetlen módja a repüléstilalmi zóna kialakításának az lenne, ha a NATO vadászgépeket küldene az ukrán légtérbe, majd ezt a repüléstilalmi zónát az orosz gépek lelövésével tartanák fenn.

Hozzátette: „Megértjük az elkeseredettséget, de azt is hisszük, hogy ha ezt tennénk, olyasvalamit kapnánk, aminek egy teljes körű háború lenne a vége Európában. Azonban felelősségünk megakadályozni, hogy ez a háború Ukrajnán túlra eszkalálódjon.”

A külügyminiszteri tanácskozáson részt vett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta: megnyugtató hír, hogy nem született semmilyen olyan döntés, amelynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre.

Szijjártó beszámolója szerint a NATO kimondta: nem részvevője a háborúnak.

Kiemelte, hogy a tagországok szakminiszterei kimondták: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba.

Szijjártó Péter beszámolt egy éppen zajló evakuálásról is, holott saját maga kérte korábban, hogy senki ne hozzon nyilvánosságra folyamatban lévő evkuálásról információkat, és a sajtó se érdeklődjön, mert, mint mondta, ezzel veszélyeztetik az ilyen akciókat. Ezért lapunk a külügyminiszterrel ellentétben nem hozza nyilvánosságra, hogy éppen hol jár Ukrajnában az általa említett evakuációs csoport.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk