Ungár: Nem fenyegethet minket egy orosz diplomata

  • narancs.hu
  • 2022. március 20.

Külpol

„Honnan tudja, hogy nem tervezünk valamit Horvátország, Magyarország vagy Lengyelország ellen?..." – állítólag ezt mondta Kalabukov orosz nagykövet, amikor Bosznia-Hercegovina NATO-tagságáról volt szó.

Továbbra is támogatja-e Magyarország Bosznia-Hercegovina NATO- és EU-csatlakozását? – erre a kérdésre szeretne választ kapni Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője Szijjártó Péter külügyminisztertől.

A kérdésnek az ad aktualitást, hogy a képviselő információja szerint amikor a minap Bosznia-Hercegovina kormánya bejelentette, hogy csatlakozni szeretne a NATO-hoz, Igor Kalabukov, Oroszország bosznia-hercegovinai nagykövete többek között orosz újságok és ukrán források szerint is ezt mondta: „Honnan tudja, hogy nem tervezünk valamit Horvátország, Magyarország vagy Lengyelország ellen? Vannak terveink a NATO ellen, folyamatosan vizsgáljuk a geostratégiai helyzetet.”

Ungár szerint ha ez tényleg így volt, az nem maradhat következmények nélkül.

„Emlékezzünk, amikor a leköszönő holland nagykövet egy kétségtelenül bugyuta mondatban iszlamistákhoz hasonlította az Orbán-kormányt, Szíjjártó Péter megszakította Hollandiával a nagyköveti szintű kapcsolatot. Senki nem akar belesodródni a háborúba. De nem hagyhatjuk, hogy bármelyik ország diplomatája katonai cselekményekkel fenyegesse hazánkat, főleg ha az az ország éppen most rohanta le az egyik szomszédunkat. A fideszes kommentelőktől csak annyit kérek, hogy mielőtt elkezdik relativizálni, hogy miért is van rendben hazánkat katonai beavatkozással fenyegetni, gondolják végig, hogy talán Kalabukov orosz diplomata ezt nem a hazánk iránt érzett szövetségesi szeretetből mondta” – írja Ungár abban a Facebook-posztban, amelyhez mellékelte a Szijjártóhoz intézett kérdés másolatát.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk