Üvegkalitkába zárta magát egy bolgár ultrafutó

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 30.

Külpol

Szenvedélybeteg fiatalok gyógyítására gyűjt, két hétig.

Több mint két hétre üvegkalitkába zárta magát vasárnap egy szófiai parkban Krassze Georgiev bolgár ultramaratonista, hogy olyan fiataloknak gyűjtsön pénzt, akik függőséggel küzdenek.

„Próbára akarom tenni magam. Meg akarom mutatni, hogyan változik valaki, ha dobozba zárják” – mondta a sportoló.

A szófiai Nemzeti Kultúrpalota előtt felállított doboznak, melybe Georgiev vasárnap költözött be, három fala teljesen átlátszó üvegből van. Egy ágy van benne és egy futópad. Georgiev a bent töltendő 15 nap alatt sem könyvhöz, sem telefonhoz, sem számítógéphez nem fér hozzá, és mindennap csak 30 percet beszélhet a kint lévőkkel.

„Ez nem fizikai kísérlet, hanem pszichológiai” – magyarázta a hosszútávfutó.

Az összegyűjtött pénzt különféle függőségekkel, alkohol-, kábítószer-, energiaital- vagy közösségimédia-problémákkal küzdő 18 év alattiak támogatására fordítják majd.

Georgiev az Északi-sarkvidéktől Kambodzsáig mintegy 30 ultramaratont futott már végig, és teljesítette a kaliforniai Halál völgyében tartott, 217 kilométeres távfutást is. 2019-ben 1200 kilométert futott Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Albániában, hogy arra ösztökélje az érintett országok kormányait, építsenek jobb minőségű infrastruktúrát, hogy az emberek közelebbi kapcsolatba kerülhessenek egymással.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!