Várhatóan nem lesz könnyű kormányt alakítani a vasárnapi választás után Olaszországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. március 2.

Külpol

Silvio Berlusconi az Európai Parlament elnökét kérte fel miniszterelnök-jelöltnek.

A vasárnapi olaszországi választásokon a szavazók három nagy pólus, a Matteo Renzi vezette balközép, a Silvio Berlusconi vezette populista jobbközép és Luigi Di Maio elitellenes Öt Csillag Mozgalma (M5S) közül választhatnak tagokat a parlament alsó- és felsőházába. Elemzők hosszú és nehéz kormányalakítási időszakot jósolnak, a szakértői kormány lehetőségét sem zárva ki.

Az utolsó felmérések a Berlusconi-féle jobbközép koalíció győzelmét jósolták 37-40 százalék közötti eredménnyel. A biztos kormányalakítási többséghez legalább 40 százalékra lenne szükségük. A koalíciót a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) alkotja más kisebb pártokkal. Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét jelölte miniszterelnöknek, Matteo Salvini pedig saját magát arra az esetre, ha pártja több szavazatot szerezne, mint Berlusconiék. Az Északi Liga az ország északi részén elsöprő többségre számít.

Antonio Tajani három nappal a szavazás előtt, a Twitteren jelentette be, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget

Antonio Tajani három nappal a szavazás előtt, a Twitteren jelentette be, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget

Fotó: Giuseppe Lami/MTI/EPA

A jobbközép vetélytársának az ötévi ellenzéki politizálás után kormányra törő M5S számít. Az euróellenes párt 31 éves miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio már a kampány utolsó napjaiban bemutatta reménybeli kormánya névsorát. Az M5S ereje megközelítheti a 30 százalékot, amivel a legnagyobb párt lehet, amint ez 2013-ban is történt. Az M5S azonban most nem zárja ki az esetleges koalíciót más pártokkal a kormányzás érdekében.

A Matteo Renzi vezette, balközép Demokrata Párt (PD) támogatottságát a felmérések jóval 25 százalék alá becsülték. Ez is elegendő lehet azonban egy koalícióban történő esetleges részvételhez.

 

Figyelmébe ajánljuk