Véget ért II. Erzsébet búcsúszertartása, katonák vontatta ágyútalpon viszik a koporsóját

Külpol

A Hyde Park délkeleti részén lévő Wellington-emlékműhöz, ahonnan gépjárművel szállítják Windsorba.

Befejeződött hétfő délután II. Erzsébet néhai brit uralkodó búcsúszertartása a londoni Westminster-apátságban.

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A koporsót hétfő délelőtt a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóznak a néhai uralkodó emlékének. A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

A ceremónia brit idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött kétezer meghívott vendég jelenlétében. Az apátságban valamivel több mint egyórás szertatással vettek búcsút a néhai uralkodótól.

II. Erzs?bet temet?se

 
Fotó: MTI/AP/Pool Getty/Tristan Fewings 

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown –, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken, például a parlament évenkénti megnyitóján viselnek.

A Westminster-apátságban tartott búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz. A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezeti. Kanada a jórészt volt brit gyarmatokból alakult Nemzetközösség egyik olyan tagállama a 15 közül, amelynek jelenleg is a mindenkori brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

A Hyde Parktól gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.

Sok televíziós és online közvetítés elérhető. Ez itt a BBC streamje.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk