Meghalt II. Erzsébet királynő

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Külpol

Az Egyesült Királyság uralkodója 96 éves volt. Az új király III.  Károly.

Meghalt II. Erzsébet királynő a skóciai Balmoralban – közölte a Backingham Palota közleményére hivatkozva a BBC csütörtökön este háromnegyed nyolckor. 

A palota szerint II. Erzsébet ma délután hunyt el, családja körében, és  „a király és a királynő hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba” – utalt a közlemény arra, hogy a királynő halálával legidősebb fia, a 73 éves Károly lett a nemzetközösség új királya és államfője. 

A királynőről ma kora délután jelentették be, hogy állandóan orvosok vannak vele, mert így látják jónak az egészségi állapota miatt. A hírre a gyermekei és unokái is Balmoralba utaztak, hogy mellette legyenek. 

A királynő Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven született a londoni Mayfairben, 1926. április 21-én, és 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő uralkodott a leghosszabb ideig a brit királyok, királynők közül, hetven éven át. Hivatali ideje alatt az ország még tapasztalta a háború utáni megszorítások hatását, a birodalomból nemzetközösség lett, elkezdődött és véget ért a hidegháború, az Egyesült KIrályság tagja lett az Európai Uniónak, majd kilépett belőle.

Erzsébet uralkodása alatt 15 miniszterelnökkel állt kapcsolatban, az első az 1874-ben született Winston Churchill volt, a legutóbbi pedig az 1975-ös születésű Liz Truss, akit a királynő a hét elején nevezett ki. 

Az MTI beszámolója szerint az, hogy a Buckingham-palota közzétette a királynő egészségi állapotáról szóló csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű volt, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról. A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

II. Erzsébet királynő halálhírét az udvar közleménye alapján, az előre kidolgozott protokollnak megfelelően a Press Association közszolgálati brit hírügynökség tette közzé csütörtök este. Ezzel egy időben a királynő személyi titkára értesítette az uralkodó haláláról Liz Truss brit miniszterelnököt, a londoni külügyminisztérium pedig hivatalos értesítést küldött a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országai közül annak a tizenötnek, amelyeknek most is a mindenkori brit uralkodó az államfője.

Ezek közé tartozik Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Csütörtökön este azt is bejelentették, hogy az új király – akinek teljes neve Károly Fülöp Artúr György – III. Károly néven lép az Egyesült Királyság trónjára.

Az ilyen esetekben összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) várhatóan péntek délelőtt ül össze, és formálisan is királlyá nyilvánítja az új brit uralkodót.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

 

 

II. Erzs?bet tr?nbesz?de

 
 
A brit parlament által közreadott, videófelvételről készített képen II. Erzsébet brit királynő az új kormányprogramot ismertető trónbeszédével megnyitja a következő törvényhozási évadot a parlament londoni épülete, a Westminster-palota felsőházi üléstermében, a Lordok Házában 2019. október 14-én. Fotó: Brit parlament
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk