Végül csak Kevin McCarthy lett a képviselőház elnöke

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 7.

Külpol

A republikánus politikus a 15. nekifutásra kapott elég szavazatot.

Hosszas eljárás után az amerikai képviselőház megválasztotta elnökének Kevin McCarthyt, a Republikánus Párt jelöltjét – közölte az MTI szombat reggel.

A kongresszusnak 15 szavazás után, szombatra virradóan sikerült eredményre jutnia.

Az Amerikai Egyesült Államok képviselőházában a nemrég lezajlott választásokon többségbe kerültek a republikánusok, így rajtuk múlt, ki lehet az elnök. Jelöltjüket, a kaliforniai Kevin McCarthyt azonban nem támogatta minden pártjukbéli, így többszöri nekifutásra sem kapta meg a többséget.

A képviselőház az utóbbi napokban újra és újra nekiveselkedett a szavazásnak, és közben a jelölt próbálta kitalálni, mivel nyerhetné meg az ellene voksolók támogatását.

A New York Times pénteken a Republikánus Párt szélsőjobboldali szárnyáról írt, amely annak ellenére sem akarta az elnöki tisztségben látni McCarthyt, hogy komoly engedményeket tett. Például vállalta, hogy megválasztása esetén lehetővé teszi, egyetlen törvényhozó akarata elég legyen ahhoz, hogy szavazás induljon a házelnök elmozdítására. A New York Times szerint ezzel McCarthy kiszolgáltatná magát a szélsőjobbos politikusoknak. 

Az Egyesült Államokban 1859 óta nem volt példa arra, hogy ilyen hosszú ideig ne tudjanak elnököt választani a képviselőházban. 

De most sikerült.

 
 
 Kevin McCarthy kaliforniai képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje (j) itt épp beszélget Steve Scalise louisianai képviselőtársával a házelnökválasztás negyedik napi ülésén, a 13. szavazási fordulóban a washingtoni Capitolium képviselőházi üléstermében. Fotó: MTI/AP/Alex Brandon

 
És sikerült....  Fotó: Jim Lo Scalzo
 

A szavazás után Hakeem Jeffries, a Demokrata Párt képviselőházi elnökjelöltje hivatalosan is a demokraták alsóházi vezetője lett, ezzel ő az első színesbőrű, aki valamely párt vezetői tisztségét tölti be a kongresszusban.

 
Hakeem Jeffries New York-i demokrata képviselő, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője az amerikai félidős kongresszusi választások eredményeképpen létrejövő képviselőház alakuló ülésén tartott házelnökválasztáson a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium üléstermében 2023. január 3-án. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.