Végül csak Kevin McCarthy lett a képviselőház elnöke

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 7.

Külpol

A republikánus politikus a 15. nekifutásra kapott elég szavazatot.

Hosszas eljárás után az amerikai képviselőház megválasztotta elnökének Kevin McCarthyt, a Republikánus Párt jelöltjét – közölte az MTI szombat reggel.

A kongresszusnak 15 szavazás után, szombatra virradóan sikerült eredményre jutnia.

Az Amerikai Egyesült Államok képviselőházában a nemrég lezajlott választásokon többségbe kerültek a republikánusok, így rajtuk múlt, ki lehet az elnök. Jelöltjüket, a kaliforniai Kevin McCarthyt azonban nem támogatta minden pártjukbéli, így többszöri nekifutásra sem kapta meg a többséget.

A képviselőház az utóbbi napokban újra és újra nekiveselkedett a szavazásnak, és közben a jelölt próbálta kitalálni, mivel nyerhetné meg az ellene voksolók támogatását.

A New York Times pénteken a Republikánus Párt szélsőjobboldali szárnyáról írt, amely annak ellenére sem akarta az elnöki tisztségben látni McCarthyt, hogy komoly engedményeket tett. Például vállalta, hogy megválasztása esetén lehetővé teszi, egyetlen törvényhozó akarata elég legyen ahhoz, hogy szavazás induljon a házelnök elmozdítására. A New York Times szerint ezzel McCarthy kiszolgáltatná magát a szélsőjobbos politikusoknak. 

Az Egyesült Államokban 1859 óta nem volt példa arra, hogy ilyen hosszú ideig ne tudjanak elnököt választani a képviselőházban. 

De most sikerült.

 
 
 Kevin McCarthy kaliforniai képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje (j) itt épp beszélget Steve Scalise louisianai képviselőtársával a házelnökválasztás negyedik napi ülésén, a 13. szavazási fordulóban a washingtoni Capitolium képviselőházi üléstermében. Fotó: MTI/AP/Alex Brandon

 
És sikerült....  Fotó: Jim Lo Scalzo
 

A szavazás után Hakeem Jeffries, a Demokrata Párt képviselőházi elnökjelöltje hivatalosan is a demokraták alsóházi vezetője lett, ezzel ő az első színesbőrű, aki valamely párt vezetői tisztségét tölti be a kongresszusban.

 
Hakeem Jeffries New York-i demokrata képviselő, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője az amerikai félidős kongresszusi választások eredményeképpen létrejövő képviselőház alakuló ülésén tartott házelnökválasztáson a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium üléstermében 2023. január 3-án. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.