Szerb fiatalokra lőttek rá Koszovóban

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Külpol

Mozgó járműből nyitottak rájuk tüzet.

Két koszovói szerb fiatal megsebesült pénteken, az ortodox szenteste napján a Koszovó déli részén található Shterpce közelében, miután egy helyi albán tüzet nyitott rájuk egy mozgó járműből – közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája.

A közlemény szerint szemtanúk megerősítették, hogy egy helyi albán ült abban az autóban, amelyből rálőttek a fiatalokra, akik éppen az ortodox karácsonyi hagyományokat tiszteletben tartva tölgyfaágat vittek magukkal.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája azt is közölte, hogy az egyik fiút a tenyerén, a másikat pedig a karján érte a lövés. Kórházba szállították őket. Petar Petkovic, az iroda vezetője a közösségi médiában gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet, és azt írta, valaki "véres karácsonyt" akart rendezni a szerbeknek.

Koszovóban hónapok óta feszült a helyzet a helyi szerbek és albánok között, Észak-Koszovóban például csak egy héttel ezelőtt távolították el a barikádokat, amelyeket a helyi szerbek a koszovói kormány intézkedései miatt emeltek.

 Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültségek a két nemzetiség között időről időre fellángolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk