Venezuela ideiglenes elnöke bejelentette: hajlandó lenne engedélyt adni egy amerikai katonai beavatkozásra

  • narancs.hu
  • 2019. február 9.

Külpol

Ettől pedig Donald Trump sem zárkózott el.

Juan Guaidó – aki önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki – szükség esetén kész lenne engedélyezni egy esetleges amerikai katonai beavatkozást, hogy rábírják Nicolás Maduro hivatalban lévő államfőt a hatalom átadására – jelentette pénteken az AFP.

A francia hírügynökség azt kérdezte az ellenzéki politikustól, hogy adott esetben lenne-e bátorsága élni jelenlegi hatáskörével – mint parlamenti elnök és ideiglenes államfő –, vagyis engedélyt adni egy amerikai katonai intervencióra. Guaidó azt felelte: „Megteszünk mindent, ami ahhoz szükséges, hogy emberi életeket mentsünk meg, s hogy ne haljon meg több gyerek.”

Szerinte ugyanis minden egyes napon emberek veszítik életüket a válsághelyzet miatt. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy véget vessünk a hatalom Maduro általi bitorlásának” – mondta.

Mintha a NER bukna itthon, olyan most a helyzet Venezuelában

Elmagyarázzuk, mi történik Venezuelában, és hogy mi várható az elkövetkezendőkben.

Egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetősége valóban a levegőben van, bár konkrét tervek, nyilatkozatok nem láttak napvilágot. Az Európai Unió tagállamai néhány latin-amerikai országgal „kapcsolattartó csoportot” hoztak létre a venezuelai válság békés rendezésére.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre múlt vasárnap egy televíziós interjúban lehetségesnek nevezte az amerikai katonai beavatkozást:.„Ezt nem szeretném egyértelműen így kimondani, de bizonyos, hogy ez is egy opció” – fogalmazott.

Trump közölte azt is, hogy Nicolás Maduro néhány hónappal ezelőtt találkozót kért tőle, amit ő visszautasított: azért mondott nemet, mert Venezuelában rengeteg „szörnyűséges dolog történik”.

A Reuters ugyanakkor pénteken a Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselőjét idézte, aki szerint az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatot tart a venezuelai hadsereg tagjaival, arra ösztönözve őket, hogy forduljanak el a hivatalban lévő elnöktől.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk