Vera Jourová: Baj van a magyar jogállammal

  • narancs.hu
  • 2021. április 4.

Külpol

Az Európai Bizottság alelnökét Orbánék megvádolták azzal, hogy utálja a magyarokat. 

„Igenis baj van a magyar jogállammal, tessék csak arra gondolni, hogy mi van a sajtószabadsággal, és mennyire korlátozzák a civilek lehetőségeit. Hiszen ily módon a demokrácia lényeges kellékei nincsenek meg” – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) alelnöke a Spigelnek adott interjújában, amit a Népszava szemlézett. 

Az EB-alelnök szerint példátlan támadás erte a magyar vezetés részéről, amiért korábban hasonló véleményt fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben; az Orbán-kabinet még azzal is megvádolta, hogy utálja a magyarokat, ám szerinte ez egyáltalán nem igaz, hiszen az egykori Csehszlovákiában nőtt fel és Magyarország a szabadságot testetítette meg a szemében. Milyen jó volna – hangsúlyozta –, ha még napjainkban is így volna, tehát a magyar rendszer példát mutatna az egész világ számára. 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?