Vitalij Klicsko újabb Marshall-tervről beszélt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 25.

Külpol

Az ukrán területfejlesztési miniszter pedig arról, hogy készek fejlődni jogállamiságban.

Az Oroszország indította háborúban védekező ukránok nemcsak hazájukat védik, hanem az európai demokratikus értékeket is - jelentette ki Vitalij Klicsko kijivi polgármester az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságainak Kongresszusában kedden.

Vitalij Klicsko, aki videokapcsolaton keresztül kapcsolódott a strasbourgi székhelyű szervezet vitájához, mindenekelőtt emlékeztetett: a háború kezdete óta civilek ezrei haltak meg, és közel nyolcmillió ukrajnainak kellett elmenekülnie az országból. Oroszország a konfliktus során nem tartja be a nemzetközi jog „egyetlen szabályát sem.” Az orosz rakéták katonai célok elérésének szándéka nélkül ukrán városokat, erőműveket és az alapvető infrastruktúrát támadják.

Klicsko azt is elmondta, hogy a háború kezdete óta több mint 50 ukrán önkormányzati képviselőt raboltak el az oroszok. Felszólította egyben a kongresszus résztvevőit, továbbra is támogassák az ukrán önkormányzatokat.

Ukrajnai h?bor?

 
 
Vitalij Klicsko, Kijiv polgármestere
Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
 

 

A kijevi polgármester szeretne együttműködni az Európa Tanáccsal és a helyi és regionális hatóságok kongresszusával egy, a második világháború után nyugati-európai országoknak nyújtott, nagyszabású amerikai gazdasági segélyprogram mintájára készülő „Marshall-terv” kidolgozásában.

Olekszij Csernisov ukrán közösségi és területfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a bombázások és a hadiállapot ellenére az ukrán adminisztráció továbbra is működik. Az ország szem előtt tartja a jogállam keretein belül szükséges reformok megvalósítását, még akkor is, ha „pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk