Nem örülhet Giorgia Meloni első parlamenti beszédének Orbán Viktor

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 25.

Külpol

Az olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy nem szabad engedni Putyin zsarolásának energiaügyben.

Elítélte a fasizmust, és megerősítette Olaszország elkötelezettségét az EU-hoz első parlamenti felszólalásában Giorgia Meloni miniszterelnök, aki vasárnap esküdött fel az Olaszország Fivérei (FdI) párt által vezetett jobboldali koalíció élén. Holott egy, a kampány idején előkerült videóban szimpatizált a Ducéval, most elítélte Mussolini 1938-as fajtörvényét, és kijelentette, kész harcolni mindenféle rasszizmus, antiszemitizmus és diszkrimináció ellen. Magát angolul „underdognak” nevezte, aki „az esélytelenebb helyzetből indult, de minden előrejelzést megcáfolt”, és ugyanezt kívánja tenni miniszterelnökként is. Hangoztatta, hogy olyan kulturális közegből származik, amelyet sokan perifériának tekintenek, sem családi, sem baráti háttere nem segítette pályafutásában.

Kifejezte abbéli igyekezetét, hogy kormánya az európai intézményekkel összhangban dolgozzon: a jobboldali koalciója „nem lassítani vagy szabotálni akarja az európai integrációt, hanem hatékonyabbá tenni a válság elleni fellépésben.” Úgy fogalmazott, az Európai Unió nem lehet olyan elitklub, amelynek tagjai, labdarúgóhasonlattal élve, a Serie A vagy a Serie B osztályba tartoznak, és nem is részvénytársaság, amelynek az Európai Bizottság ül az igazgatótanácsi székében, és egyedüli feladata a pénzügyek rendben tartása. „Aki kérdéseket tesz fel Európáról, nem ellenség vagy eretnek, hanem pragmatikus, aki nem fél kimondani, hogy valami jobban is működhet” – mondta.

Meloni ellenkezőképpen vélekedik a háború és az energiaválság viszonylatában, mint Orbán Viktor szerint, aki a brüsszeli szankciókat hibáztatja a növekvő rezsiárakért. Az olasz miniszterelnök ellenben azt mondta, nemcsak azért támogatják a szankciókat, mert morálisan elítélik a háborút, hanem, mert ez nemzeti érdek:

„Aki szerint el lehet cserélni Ukrajna szabadságát a mi nyugalmunkért, téved. Ha engedünk Putyin zsarolásának energiaügyben, azzal csak további zsarolásra adunk alapot, és ez még magasabb energiaárakat eredményez.”

Hozzátette, ez a helyzet alkalmat ad arra, hogy több pénzt fektessenek a megújuló energiaforrásokba.

Ami a migrációs politikát illeti, kifejtette: senki sem vitatja a háború és üldöztetés elől menekülők jogait, de ne az emberkereskedők válasszák, ki léphet be az országba. „Olaszországba nem lehet törvénytelenül belépni, véget kell vetni az illegális utaknak, megtörve ezzel a földközi-tengeri emberkereskedelmet.” Ők továbbra is hűséges szövetségei maradnak a NATO-nak és Ukrajnának. (MTI, Politico, Corriere)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?