Netanjahu: Ez a második függetlenségi háborúnk

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 29.

Külpol

Izrael katonái szombaton megindultak a Gázai övezetben.

„Ez a második függetlenségi háborúnk” – mondta szombaton este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a sajtótájékoztatón, amelyen arról volt szó, az izraeli hadsereg a földön is támadást indított a Gázai övezetben a Hamász ellen.

Netanjahu élete küldetésének nevezte a harcot. A háború a második szakaszába lépett, Izrael célja, hogy felszámolja a Hamász hadállásait és szervezetét, kivizsgálja, kik felelősek Izrael október 7-i megtámadásáért, és hazavigye az izraeli áldozatokat – írja a 24.hu.

Az izraeli miniszterelnök utalt arra, hogy szerintük Irán áll a Hamász mögött, a perzsa államot „a gonosz tengelyének” nevezte. 

A támadás nyomán a Gázai övezetben már péntek estétől megszakadt a távközlési és internetszolgáltatás, és csak vasárnapra virradóra állt helyre. Ez többek között azzal járt, hogy – mint az MTI jelentéséből kiderül – a Gázai övezetben még a mentőket sem lehetett értesíteni a sebesültekről. 

Szombat reggel a gázai egészségügyi minisztérium 7703 halálos áldozatról számolt be, estére ez a szám meghaladta a nyolcezret. 

Szintén szombaton Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke elfogadhatatlannak nevezte a térségben élő civilek megpróbáltatásait, és felszólította a nemzetközi közösséget, ne nézze tétlenül a szenvedésüket. Egyúttal ismét felszólította az iszlamistákat, engedjék szabadon az elhurcolt túszokat.

Abu Obeida, a Hamász szóvivője azt mondta, hogy akkor engedik el az általuk elrabolt 230 izraeli túszt, ha Izrael elengedi az összes börtönben őrzött palesztin rabot

Obeida szerint a palesztinok „várják” az izraelieket, a harcban nagy vereséget mérnek rájuk, ez lesz a cionizmus vége.

Az Izraeli Védelmi Erők vezetője, Daniel Hagari videóüzenetet tett közzé. A Gáza északi részén lakó emberekhez szólt, arra kérve őket, hogy most már tényleg menjenek délre, sürgősen, saját biztonságuk érdekében. Ez átmeneti intézkedés, mihely a háború véget ér, mindenki visszatérhet a lakóhelyére.

 

A címlapképen izraeli katonák láthatók a Gázai övezet határán. Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk