Wagner-tisztek képezhetik ki a belarusz hadsereget

  • narancs.hu
  • 2023. július 1.

Külpol

Lukasenko azt mondta, nem kell félni tőlük, bűnözők nem jönnek velük, mert azok már elestek. 

A Wagner-zsoldosok érkezéséről is beszélt Alekszandr Lukasenko pénteken Minszkben, a július 3-i Belarusz Függetlenség Napját megelőző ünnepségsorozat kezdetén – írja a Telex a belarusz állami hírügynökségre hivatkozva

Az elnök szavaiból az derült ki, hogy a legnagyobb létszámú orosz magánhadsereg katonái még nem érkeztek meg Fehéroroszországba, de  ő szeretettel várja őket.

„Sokan emlegetnek problémákat a Wagner magánhadsereg kapcsán. Nyugodjanak meg! Ha itt tudnánk őket fogadni (a saját költségükön), az jót tenne a hadseregünknek is. Ezek a legjobban képzett harcosok” – mondta Lukasenko. – „Nem félünk tőlük. Ezek olyan emberek, akik megjárták a hadsereget, akik láttak háborúkat. Ők azok az emberek, akik a világ minden táján harcoltak a normális civilizációért. A Nyugat gyűlöli őket a szellemiségük miatt”.

Arra is kitért, hogy nem kell aggódni: a Wagner-katonákkal együtt nem jönnek elítélt bűnözők, mert azok már mind elestek a fronton. Az elnök azt állította, a hadsereg parancsnokai azzal keresték meg, hogy jó lenne tanulni a wagneritáktól, mert vannak harci tapasztalataik.

„Elmondok egy teljesen népszerűtlen dolgot: a hadsereg csak akkor jó, ha harcol.

Miért olyan sikeresek az amerikaiak, bármennyire is kritizáljuk őket? Mert állandóan háborúban vannak. Tudják, hogy milyen fegyvereket kell gyártaniuk és vásárolniuk. Ez nem a mi módszerünk. A harc nem az én utam, még kevésbé a tiétek. Én nem fogok háborúzni. De majdnem 30 éve készülök erre a háborúra, ezért élünk békében” – mondta Lukasenko.

Csütörtökön derült ki, hogy a fővárostól, Minszktől 90 kilométerre, Oszipovicsi mellett lehet majd a Wagner-csoport bázisa, de arról egyelőre nem jelent meg hivatalos hír, hogy a vezért, Jevgenyij Prigozsint mennyien követik Fehéroroszországba.

A Wagner-csoport vezetője kedden érkezett meg Belaruszba, miután erről, hogy puccskísérlete után oda mehet, megegyezett Lukasenko az orosz vezetéssel. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk