Washington elítélte a kínai vadászgépek berepülését Tajvan légterébe

  • narancs.hu
  • 2021. január 24.

Külpol

Az amerikai külügy szerint aggasztó Kína offenzív viselkedése. 

Az amerikai külügyminisztérium felszólította szombaton Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló "katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással". Ennek előzménye, hogy aznap a kínai légierő 12 harci gépe berepült Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger fölött.

Vasárnap megismétlődtek a berepülések, a tajpeji védelmi minisztérium által közzétett légi forgalmi térképek tanúsága szerint további 15 repülőgép - közöttük 12 vadászgép - repült be a tajvani légvédelmi övezetbe.

Az állandó fenyegetés helyett Kínának párbeszédre kellene törekednie a demokratikusan megválasztott tajvani kormánnyal. Kína viselkedése Tajvannal és más szomszédos országokkal szemben aggasztó - szögezte le az amerikai külügyiminisztérium, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is "sziklaszilárdan" elkötelezett Tajvan védelme mellett.

Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint most hét végén.

Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben J-16-os vadászgépek és H6-K jelű, nagy hatótávolságú támadó repülőgépek vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel felszerelt, kétezer kilométer hatósugarú manőverező robotrepülőgépeket visznek magukkal.

Tavaly a kínai légierő gépei 380 behatolást hajtottak végre a tajvani légvédelmi övezetbe, a tendencia folytatódni látszik az új amerikai elnök, Joe Biden hivatalba lépése után is - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. (MTI)

A leadképen a kínai légierő J-20-as típusú vadászgépe látható.

 

Figyelmébe ajánljuk