Weber: „egyszerűen megmondtam Orbánnak, mit kell tennie“

  • narancs.hu
  • 2019. március 14.

Külpol

Nem tárgyalni jött.

Az EPP frakcióvezetője az Euronewsnak adott interjút, amiben cáfolta az állítást, miszerint közeledtek volna az álláspontok Orbán és közte a keddi találkozón.

Manfred Weber azért jött Budapestre, hogy közölje a feltételeit arról, mit kell tennie a Fidesznek, ha a Néppártban akar maradni.

„A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni." - nyilatkozta az EPP frakcióvezetője.

false

 

Fotó: MTI

Weber szerint csak Orbánon múlik, hogy dönt. A Euronews megkérdezte Webert, van-e Orbán szavának hitele, erre Weber így válaszolt:

"Folyamatos téma ez a Néppártban, és még meg kell állapodnunk abban, milyen álláspontot képviselünk, ez egyelőre még nem tiszta. De figyelembe véve azt a bizonytalanságot, amit az elmúlt években, vagy inkább elmúlt évtizedben tapasztaltunk Orbán és a Fidesz viselkedését illetően, egyértelmű, hogy először is olyan biztosítékra van szükségünk, ami bizonyítja, hogy készek a kompromisszumra, másodszor pedig, hogy ez hosszú távon is így lesz. Vagyis biztos, hogy a következő években, hónapokban nem változtatnak megint. Ha mégis, számos lehetőség áll előttünk, ezek közé tartozik a kizárás is. Csak őrajta múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja."

Neked ajánljuk