Zelenszkij videón mutatta be, milyen fegyvereket kér a Nyugattól

  • narancs.hu
  • 2022. április 13.

Külpol

Fegyverek is kellenek hozzá, hogy a szabadság győzzön a szolgaság felett - mondta az ukrán elnök.

Videóüzenetben kérte a fegyverszállítások felpörgetését nyugati szövetségeseitől Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán.

Azt mondta, az oroszok az Ukrajna elleni invázió február 24-i megindításakor arra számítottak, hogy öt nap alatt elfoglalják az országot, de a vártnál sokkal erősebb ellenállással szembesültek az ukrán hadsereg és nép részéről.

Zelenszkij szerint több orosz fegyvert semmisítettek meg eddig a háborúban, mint amennyit néhány európai állam összesen birtokol, de Oroszországnak továbbra is megvan a kapacitása arra, hogy támadásokat hajtson végre Ukrajna ellen, és ha Ukrajna elesik, az elnök szerint Románia, Lengyelország és a balti államok lehetnek a következő célpontok.

Zelenszkij azt mondta, Putyint csak fegyveres erővel lehet megállítani, és ezt most kell megtenni. Ukrajnának fegyverekre, rakétákra, lőszerre, tankokra és harci gépekre van szüksége, szögezte le Zelenszkij, majd egyenként felsorolta, esetenként a típust is megemlítve, milyen eszközökre gondol. A videón eközben meg is jelentek a kívánt harci eszközök.

Az elnök szerint ezekkel ukránok és más európaiak millióit lehetne megmenteni, és a nyugati vezetőknek minden a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy felszereljék a szükséges fegyverekkel Ukrajnát.

"A szabadságnak jobban felfegyverzettnek kell lennie, mint a zsarnokságnak" - zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk