Zelenszkij: "Ha az orosz csapatok meg akarnak menekülni, eljött az idő, hogy induljanak!"

Külpol

Az ukrán elnök azt mondta, Ukrajna azt veszi vissza, ami az övé.

Azonnali távozásra szólította fel az Ukrajna területén lévő orosz katonákat hétfő este elmondott beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hangsúlyozva, hogy "máskülönben az ukrán csapatok a határokig kergetik őket".

Ha meg akarnak menekülni, eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza!

- mondta szokásos esti beszédében Zelenszkij, majd hozzátette: "Ukrajna azt veszi vissza, ami az övé". Minderről a Reuters számolt be.

Mindeközben Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt közölte, az ukrán hadsereg támadást intézett a Dnyeper (Dnyipro) folyó nyugati partján fekvő, az orosz erők által elfoglalt területekre igyekvő hajók ellen a dél-ukrajnai Herszon térségében.

"Az ellenség támadási kísérlete csúfosan megbukott" - jelentette ki Aresztovics, és elmondta, hogy az ukrán erők "több ponton áttörték az orosz védelmi vonalat". A brit védelmi minisztérium szerint az ukrán erők fokozták a tüzérségi tüzet délen, és nagy hatótávolságú precíziós csapásaik megzavarják az orosz utánpótlást.

Az ukrán Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató kedden robbanásokról számolt be Herszon térségében, a város lakói pedig a közösségi médiában közzétett posztokban lövésekről és robbanásokról számoltak be, de nem volt világos, hogy ki lőtt.

Az orosz védelmi tárca mindazonáltal hétfő este arról számolt be, hogy az orosz csapatok meghiúsítottak egy, a front déli szakaszán megkísérelt ukrán támadást.

Az ukrán ellenőrzés alatt álló, Herszontól délkeletre lévő Mikolajivban az orosz támadások legalább két halálos áldozatot követeltek a városi tanács hétfői közlése szerint. Natalija Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfőn azt mondta, az Oroszország által megszállt ukrajnai területeken a harci események alakulása "most nagyon erőteljes, a helyzet dinamikusan változik".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk