Zelenszkij meghívná Oroszországot a novemberi békekonferenciára

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 1.

Külpol

A cél a területi integritás helyreállítása, nem feltétlenül fegyverek által. 

Ha az orosz küldöttek nem vesznek részt a második békecsúcson, akkor nem lesz jelentős előrelépés, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a LeMonde-nak adott interjúban. Mivel Oroszország részvételét a második békecsúcson a nemzetek többsége támogatja, Ukrajna nem lehet ellene ennek a kezdeményezésnek: „Nem ellenezhetjük, hogy ott legyenek, hiszen a világ azt akarja, hogy ott legyenek az asztalnál”.

Ez azonban biztosan nem lesz könnyű menet, hiszen Zelenszkij szerint a területi integritás teljes helyreállítása szükséges lesz Ukrajna igazságos békéjéhez. Ez azonban nem kizárólag fegyverekkel fogják elérni, tette hozzá. „Ha Oroszország úgy akarja, diplomáciai úton rendezhetjük ezeket a vitákat”– mondta Zelenszkij.

A második békekonferencia terve már júliusban felmerült, az elnök szerint ez jelentősebb és hatékonyabb lesz, mint az első, de ehhez szükség van az Egyesült Államok támogatására is. A napokban a finn elnök, Alexander Stubb arról beszélt, hogy előfeltételek nélküli béketárgyalásokra van szükség Ukrajna és Oroszország között. Elsősorban Kijevnek intézte szavait, hogy az oroszokat bevonva próbáljanak tárgyalni anélkül, hogy ehhez előzetesen az orosz csapatok kivonását követelnék a megszállt területekről, ám azzal, hogy a cél mégis ez. Az orosz fél nevetségesnek titulálta az ötletet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.