Zelenszkij: megkezdődött a donbaszi csata

  • narancs.hu
  • 2022. április 19.

Külpol

Az orosz offenzíva újabb szakasza.

Az orosz csapatok megkezdték a csatát Donbaszért, amelyre már régóta készültek” – mondta Zelenszkij ukrán elnök egy videóbeszédben. Donbasz Donyec-medenceként is ismert, az elnevezés szóösszerántás a medence orosz, illetve ukrán nevéből. „A teljes orosz hadsereg jelentős része most erre az offenzívára összpontosít”, vagyis a szakadár népköztársaság elfoglalására koncentrál. Hozzátette,

„Nem számít, hány orosz katonát hajtanak oda, mi harcolni fogunk. Meg fogjuk védeni magunkat. Minden nap ezt fogjuk tenni”.

Az orosz erők már több hete átcsoportosításokat és csapaterősítéseket végeznek, miután meghiúsult a főváros, Kijev elfoglalására tett kísérletük. A Kreml azt kommunikálja, hogy „fel akarja szabadítani” a régiót, mert oroszbarát szeparatista harcosok évek óta harcolnak a térségben az ukrán hadsereggel.

Az elnök bejelentését több magas rangú tisztségviselő mai kijelentése követte, miszerint a háború új szakasza kezdődött. Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök a Telegramon azt írta, hogy „a háború második szakasza megkezdődött”, de arra buzdította az embereket, hogy maradjanak elszántak. „Higgyetek a hadseregünkben, az nagyon erős” – tette hozzá.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára még hétfőn bejelentette, hogy az oroszok a Donbaszban a teljes frontvonalon támadásba lendültek és megpróbálták áttörni az ukrán védelmet, de a csapatok kitartanak, a támadók mindössze két településen, Kreminnában és egy másik kisvárosban értek el sikereket – mondta.

(CNN)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk