Zelenszkij: Ukrajna szabadon engedi a harci tapasztalattal rendelkező foglyokat

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Külpol

Komoly erkölcsi dilemmát okoz a döntés, de az ország védelme miatt szükséges meglépni.

Az ukrán elnöke a Kyiv Independent szerint bejelentette, hogy Ukrajna szabadon engedi a harci tapasztalattal rendelkező foglyokat. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy nehéz erkölcsi döntés ez, de az ország védelme miatt szükséges. Azt mondta, a börtönből kiengedett elítéltek a legforróbb övezetekben fognak harcolni. A védekezés az elsődleges – emelte ki.

 
Volodimir Zelenszkij bejelentést tesz.

Mindeközben a brit védelmi miniszter szerint Putyin figyelemelterelésként szólt az elrettentő erők készenlétbe helyezéséről az ukrajnai orosz hadműveletek problémái miatt, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés. A brit hadvezetés helyzetértékelése szerint az orosz elnöknek nincs szándékában nukleáris fegyverek bevetése.

Elindították az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg támogatását szolgáló német fegyverszállítmányt – nyilatkozta a német védelmi miniszter hétfőn. A fegyverek úton vannak, és megérkezésük "nem napok, hanem órák kérdése" – mondta Christine Lambrecht a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak. Kiemelte, hogy az ukrajnai orosz invázió nem halad olyan sebesen, ahogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelte, a műveletet logisztikai gondok és üzemanyaghiány lassítja. "Az orosz elnök elszámította magát, és ezért most fenyegetőzik" – tette hozzá a miniszter az orosz hadsereg elrettentő erőinél elrendelt különleges szolgálati módról. Mint mondta, az atomfegyverekkel összefüggő fenyegetést "nagyon komolyan kell venni". Ugyanakkor az elnök és más oroszországi vezetők is tudják, milyen pusztító következményekkel járhat ilyen döntést, ezért most mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát, és nem szabad tovább növelni a feszültséget – mondta a német védelmi miniszter.

Kína mindig is a béke és az igazság pártján fog állni Ukrajna kérdését illetően – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő. Kiemelte, Kína támogat és bátorít minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely elősegítheti az Oroszország és Ukrajna közötti feszült helyzet enyhítését. Peking a válság hathatós megoldását sürgeti – tette hozzá, leszögezve, hogy Peking továbbra is mérsékletre inti a feleket a helyzet további elmérgesedésének elkerülése érdekében.

VI. Fülöp spanyol király szuverén és független állam elleni "elfogadhatatlan agressziónak" nevezte Ukrajna orosz megtámadását a barcelonai Mobil Világkongresszust (Mobile World Congress - MWC) megnyitó beszédében – idézte az uralkodót a spanyol sajtó. A spanyol király hangsúlyozta, a háború fenyegetést jelent Európára és a fennálló világrendre is. A helyzet rendezése érdekében Spanyolország elkötelezett a segítségnyújtásban. "Európai partnereinkkel fáradhatatlanul dolgozunk a béke mielőbbi helyreállításán".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.