Készültségbe helyezték az orosz nukleáris elrettentő erőket

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Külpol

Teljesítették Putyin fenyegető parancsát.

Teljesítették Putyin elnök vasárnapi parancsát, készültségbe helyezték az orosz nukleáris elrettentő erőketközölte Szergej Sojgu védelmi miniszter.

A brit védelmi miniszter eddig úgy vélekedett, hogy Putyin figyelemelterelésként szólt az elrettentő erők készenlétbe helyezéséről az ukrajnai orosz hadműveletek problémái miatt, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés. Úgy tűnik, egészen eddig nem intézkedtek.

Christine Lambrecht a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak azt mondta, az ukrajnai orosz invázió nem halad olyan sebesen, ahogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelte, a műveletet logisztikai gondok és üzemanyaghiány lassítja. "Az orosz elnök elszámította magát, és ezért most fenyegetőzik."

Ungváry Krisztián történész egy Facebookra posztban próbálta meg értelmezni az orosz-ukrán háborút és lehetséges hatásait. Azt írja,

„Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederbe folynak tovább. Putyin ezt a háborút csak katonailag nyerheti meg, politikailag már most elvesztette.

Amennyiben kevés ukrán halott lesz, akkor nem fogja elfoglalni a városokat. Amennyiben sok halott lesz, akkor sokszorozódni fog az ukránok gyűlölete a putyini rendszerrel szemben.”

Ungváry szerint Putyin ajánlata az ukránoknak az, hogy „legyetek tehetetlen impotens pufferállam”, de szerinte „ebbe az ajánlatba nehéz lesz belemenni úgy ha az érintettek mellé nem állítanak börtönt, koncentrációs tábort és hasonlókat”.

A történész úgy látja, „Néhány nap múlva lehet hogy Kijevből Aleppó lesz. Csak emlékeztetőül: Putyin szándékosan »háztalanított« több millió ártatlan civilt azért, hogy menekültként zúdíthassa őket Európára és válságba taszítsa ezzel az EU-t. Nem túl sok választja el, hogy ugyanezt megtegye Kijevvel vagy Harkovval, persze most nem egészen ugyanazért.”

Ungváry szerint Putyin már nem beszámítható. Írását vészjóslóan azzal zárja:

„A patthelyzetből viszont Putyin azt is gondolhatja, hogy menekvést jelent, ha megnyomja azt a bizonyos gombot. Neki egyébként előbb-utóbb azzal is szembe kell néznie, hogy esélyes, hogy saját emberei közül valaki épp e gomb megnyomásától félve agyonlövi. Uram Isten irgalmazzon nekünk.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk