Zelenszkij Washingtonba utazik, hogy megmentse az ukránoknak szánt katonai segélycsomagot

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Külpol

Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik. A tét 60 milliárd dollár. 

Harmadszorra utazik Washingtonba Volodimir Zelenszkij a 2022 februárban kezdődött Ukrajna elleni orosz invázió óta. 

Az ukrán elnök azért megy az amerikai fővárosba, hogy meggyőzze a döntéshozókat: szavazzák meg az Ukrajnának szánt, mintegy 60 milliárd dollárosra becsült katonai segélycsomagot

írja a BBC. Zelenszkij hétfőn este érkezik Washingtonba, kedden találkozik Joe Biden elnökkel és Mike Johnson republikánus házelnökkel, mielőtt a szenátusba látogat.

A Fehér Ház szerint Zelenszkij meghívása azt hivatott jelképezni, hogy az Egyesült Államok megingathatatlanul Ukrajna mellett áll az orosz ellen vívott háborúban.

A gigantikus katonai segély kérdése mindeközben az amerikai belpolitika a szereplőit is egyre inkább megosztja. A kongresszus egyelőre nem szavazta meg a támogatást, miután republikánusok azzal érvelnek, hogy a forrásokat, de legalább egy részüket inkább a mexikói határvédelemre és az ország belbiztonságára kéne fordítani. A szenátusban a múlt héten leszavaztak egy törvénycsomagot, ami szintén a segélyről szólt. Biden elnök ugyanakkor arra bíztatja a képviselőket, hogy szavazzák meg a segélyt.

A BBC is kiemeli, hogy Ukrajna kritikus hét előtt áll, most dől el, hogy megkezdik-e az uniós tagfelvételről szóló tárgyalásokat Brüsszelben. Mint ismert, a mindez nem egyértelmű, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök már elvi szinten sem támogatja a folyamatot, és képes lehet megakadályozni, hogy a kérdés egyáltalán napirendre kerüljön.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk