Elhunyt Bányai István, a legendás illusztrátor, aki Amerikában csinált karriert

  • narancs.hu
  • 2023. február 19.

Kultúra

Hetvenhárom éves volt.

Elismert grafikus volt, a New Yorker, a Playboy, a Time, a Rolling Stones és az Atlantic is foglalkoztatta Bányai István grafikust, aki hetvenhárom éves korában, tüdőrákban hunyt el West Harrison városrészben, New Yorkban. Halálhírét özvegye, Bányai Kati közölte.

Bányai István a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, kezdetben filmplakátokat készített a MOKÉP-nek, Hungarotonnak és a Móra könyvkiadónak, majd 1980-ban Párizsban töltött egy évet. Ezután Los Angelesben telepedett meg, ahol a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly is foglalkoztatta.

„Valójában kívülállónak érzem magam. Furcsa fickó vagyok, aki, mint egy sakál, megeszi, amit a disznók hátrahagytak” – nyilatkozta önironikusan egy interjúban. A szerkesztői ezzel nem értenek egyet: „István képei mesteriek, gondosan megrajzoltak, de trippesek és szexik, nagyszerű hibridek” – mondta a New York Timesnak Kurt Andersen, a New York magazin korábbi főszerkesztője. A művész, aki építésznek is tanult, de zongoristaként is tehetséges volt, egy gyerekeknek szóló könyvet is írt és rajzolt Zoom címmel, ami 2005-ben magyarul is megjelent.

Özvegye közlése szerint Bányai István tavaly december 15-én hunyt el, de csak most jelent meg a sajtóban a halálhíre. Két fia és két unokája gyászolja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.