Havasi Balázs 450 millió forintos állami támogatásból zongorázott külföldön

  • narancs.hu
  • 2020. február 25.

Kultúra

A győri filharmonikusoknak be kellett érni ennek tizedével.

A leginkább decemberi Aréna-koncertjeiről ismert zongoristát, Havasi Balázst az elmúlt években alaposan megtámogatta a kormány:  - szúrta ki a 444 a Külügyminisztérium 2015-2019 közötti szerződései között. Havasi cége több részletben 450 millió forintnyi támogatásban részesült.

A külügy 1756/2015. számú kormányhatározat 2015 októberében jelent meg és „Budapest külföldi népszerűsítését elősegítő művészeti produkciók megrendezéséről és finanszírozásának támogatásáról” szól. Eredetileg 10 produkció összesen 25 milliós támogatása volt a cél, a keretösszeg aztán dinamikusan emelkedett, 2018-ra már évi 150 millióra. Ezt kapta meg háromszor is a zongorista cége, a Symphonic Concert Management Kft. A szerződés szerint a pénzből a Havasi Landmark World Tour – A magyar kultúra estje a modernitás és az innováció jegyében című koncertsorozatot finanszírozták. 2018-ból a Miamiba, Ljubljanában és Gdańskban megrendezet koncert szerepel tételesen a szerződésben.

Nem az a meglepő, hogy a külügy magyar előadók külföldi fellépését támogatja - inkább az, hogy valaki ilyen mértékű támogatást képes behúzni tőlük. A győri filharmonikusok például meg kellett hogy elégedjenek 45 millió forinttal a japán és dél-koreai koncertjükre.

A külügy szerződései között akadnak egyéb finomságok is: Szijjártó Sarolta, Szijjártó Péter felesége 2018-ban 116 milliót szakított a a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft.-vel. A cég négy ütemben kapta meg a pénzt egy Hungaroringen megrendezett V4-es logisztikai konferenciára - ezt épp a kamionos Európa-bajnokság magyar futama előtt tartották. Mindez azért furcsa, mert maga a cég kifejezetten a kamionos verseny megrendezésére jött létre.

Ezen kívül ömött a pénz a 2016-os és 2019-es Víz Világtalálkozóra, valamint a tavalyi, Várkert Bazárban tartott ITU Telecom World konferenciára is. 6,7 millió forintot kapott Gyurta Dániel olimpiai úszó a nemzetközi sportdiplomáciai tevékenységeiért; Kökény Roland hasonlóért 5,6 millió forintban részesült. A Kerényi Imre-féle Nemzeti Könyvtár sorozatból hatmillió forint értékben vásároltak, Szijjártó Péter fotózásása pedig 9 millióba került.

Figyelmébe ajánljuk