Bán Teodórán bukhat a főváros és a kormány színházi egyezsége

  • narancs.hu
  • 2020. február 25.

Kultúra

Karácsony strukturális okokat, a kormány Gyurcsányt emleget.

Ahogy azt mi is megírtuk, Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelentette be, hogy a főváros átvenné azokat a színházukat, melyeknek művészi szabadságát veszély fenyegetheti: a Katonát, az Örkényt, a Radnótit és a Trafót. A többi színház (így például a Madách, a Thália vagy épp a Víg) vegyes finanszírozásban, azaz állami és önkormányzati segítséggel működhetne tovább - egy színház sincs, amelyet teljesen átadnának az államnak.

Nem esett azonban szó a Szabad-Tér Színházról, melynek élén eddig egy, a kormánynak kedves igazgató ült. Ahogy arról a Magyar Narancs múlt heti számában beszámoltunk, 2002 óta Bán Teodóra vezette Városmajori és Margitszigeti Szabadtéri Színpadot működtető Szabad Tér Színházat, ahol - a Vígszínházhoz hasonlóan - jelenleg is zajlik az igazgatói pályáztatás, ugyanis  a Fővárosi Közgyűlés tavaly visszadobta az akkor egyedüli jelentkező Bán pályázatát. Bán és a kormánysajtó politikai szándékot emleget, Karácsony viszont strukturális okokra hivatkozott: szerinte túlságosan össze van nőve a Szabad Tér Színház és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, ezért új profil kell a színháznak. A közgyűlés február végén választ három jelentkező közül: ezek Bán mellett Somogyi Szilárd rendező Hegedűs D. Gézával közösen, valamint egy neve elhallgatását kérő színházi ember. Időközben utóbbi személyre is fény derült: ő Benkő Nóra színművész.

Mai sajtótájékoztatójukon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője bejelentették, hogy amennyiben nem Bán Teodóra, hanem Benkő Nóra lesz a Szabad Tér következő igazgatója, megszakítják a tárgyalásokat a fővárossal és a kormány kiszáll a budapesti színházak finanszírozásából. A hírek szerint Bán kinevezését a DK kifogásolta - Gulyásék most szintén politikai döntésről beszéltek és Gyurcsány Ferencet sejtették a döntés hátterében. Szerintük azzal, hogy Karácsonyék figyelmen kívül hagyták a Bánt egyhangúlag támogató szakmai bizottságot, fölrúgták a főváros és kormány együttműködését, melynek alapja a szakmai döntések meghallgatása és figyelembe vétele volt. A miniszter azonban újságírói kérdésre elmondta, ha a főváros "visszatér a helyes útra", akkor márciusig még megállapodásra juthatnak. Ha ez nem jön össze, állami támogatás nélkül valószínűleg több színháznak is be kell majd zárnia.

Figyelmébe ajánljuk