Meghalt Finta József építész

  • narancs.hu
  • 2024. január 8.

Kultúra

A Finta Studio alapítója 60 évet töltött a pályán.

Életének 89. évében elhunyt Finta József építész – adta hírül az általa alapított Finta Studio.

A Kossuth-, Ybl Miklós-, Steidl Imre- és Prima Primissima díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építészt, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagját, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagját hat évtizedet felölelő pályafutása során a Nemzet Művészévé, valamint Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgárává választották. A Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntették.

 
 
Fotó: Facebook/Finta Studio

Alapítójáról a Finta Studio megemlékezésében azt írta: a szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává.

"Soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta." Hozzátették, "a legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlen próbálta megtalálni bennük".

Finta József tervezte többek között a Budapest Kongresszusi Központ, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest és a Bankcenter épületét, valamint részt vett a Westend City Center és a rendőrség Teve utcai székházának tervezésében is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.