A megújuló Golden Globe az Oppenheimert koronázta meg

Mikrofilm

Az azonban meglepő, hogy a hollywoodi újságírók csak két díjat osztottak ki a Barbie-nak.

„Az Oscar előszobája” – harsogták hosszú évekig a Golden Globe-ról, amelynek hírneve az elmúlt időszakban alaposan megkopott. Az Arany Glóbuszt az Oscartól, a BAFTA-tól és a többi, komolyan vehető filmes díjtól eltérően nem a filmes szakma, sőt, még csak nem is kritikusok ítélik oda, hanem a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA). Róluk sokáig nem sok mindent lehetett tudni azokon a netes szenzációt arató videókon túl, mint például amikor a magyar tag, Návai Anikó gulyáslevessel kínálta Robert Pattinsont. A Globe súlyát az adta, hogy újságírókhoz méltóan a HFPA tagjai remekül tudták marketingelni magukat: a díjkiosztó volt az első nagyobb hangvételű, tévében sugárzott díjátadó a szezonban, amire rendszerint év elején, a díjszezon hajrájában került sor – vagyis akkor, amikor fél szemmel már mindenki az Oscar-jelöltek kihirdetését lesi, az esélyek pedig már sejthetőek, de még nem vehetőek biztosra. A másik, ami a Golden Globe mellett szólt, a könnyedsége: az Oscarral ellentétben itt a sztárok nem katonás rendben, hanem asztaltársaságokban ülnek, a gála közben alkoholt is felszolgálnak, így a hangulat is jóval oldottabb. Mindezek az előnyök azonban hamar feledésbe merültek, amint egyre több sötét titok derült ki a díjról és a mögötte álló szervezetről.

Az idei díjátadót viszont már egy megújult HFPA szervezte (erről lásd keretes írásukat). A díjkiosztó házigazdája Jo Koy komikus volt. Ha valaki számára ismeretlenül csengene a neve, az nincs ezzel egyedül: habár többek között a Netflixen is elérhető három műsora, finoman szólva sem tartozik a legfelkapottabb standuposok közé. Nyitó monológjának legjellemzőbb pillanata az volt, amikor a lapos poénokat túlságosan nem élvező sztárok láttán Koy felkiáltott: „Tíz napja kaptam meg a melót, mit vártatok, egy tökéletes monológot?!” Az Oppenheimer hosszú, a Barbie egy plasztikbabán alapul, a Saltburn igazi sztárja Barry Keoghan farka, a Maestroé pedig Bradley Cooper orra volt – az ilyen poénok után csak még nehezebb elhinni Koy szabadkozását, miszerint a viccein egy egész csapat dolgozott.

A legnagyobb meglepetést azonban egy ártatlan odamondás keltette: „Tudják, mi a legnagyobb különbség a Golden Globe és az NFL között? A Golden Globe-on kevesebb közelit mutatunk Taylor Swiftről” – fogalmazott Koy arra utalva, hogy mióta a világot megrengető énekes egy NFL-játékossal jár, bármelyik meccsen feltűnik, szinte folyamatosan rajta időzik a kamera (a Taylor Swift-jelenségről ebben a cikkünkben írtunk részletesen). Swift láthatólag nem volt elragadtatva a poéntól, reakciója szinte instant mémmé vált.

Ami a díjakat illeti,

az este legnagyobb nyertese Christopher Nolan Oppenheimere lett: öt díjat is hazavitt, közte a legjobb drámai film, a legjobb rendezés, a legjobb férfi főszereplő (Robert Downey Jr.), a Legjobb zene, és a legjobb férfi főszereplő drámai filmben (Cillian Murphy) díját.

Az Oscaron a filmek és a rendezés kategóriában már eddig is az Oppenheimernek állt a zászló; a többi kategória azonban még nyitottnak számít: a férfi főszereplőket tekintve Murphy legnagyobb vetélytársának a Golden Globe-ra is jelölt Bradley Coopert (Maestro), valamint Paul Giamattit (Téli szünet) tartják. Utóbbi a musical vagy vígjáték kategóriában ugyancsak Globe-ot nyert. Robert Downey Jr. mostani díjazása azért is nagy szó, mert a legnagyobb ellenfelének számító Ryan Goslingot (Barbie) sikerült legyőznie.

 
Cillian Murphy ír színész a legjobb férfi főszerepő díjával, valamint Robert Downey Jr. amerikai színész a legjobb férfi mellékszereplő díjával a sajtószobában tartott fotózáson a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén az elismerésben
 Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner

A Barbenheimer másik tagja, Greta Gerwig Barbie-ja azonban a várakozásokkal ellentétben nem tarolt: a legjobb film a musical/vígjáték kategóriában a Szegény párák lett, ahogy annak főszereplője, Emma Stone is legnyomta Margot Robbie-t a női főszereplők (musical/vígjáték) között. Az újonnan létrehozott legjobb blockbuster azonban a Barbie lett (ki másnak járt vola a díj, mint az év legnagyobb filmsikerének?), ahogy az egyik betétdaláért is díjat kapott – na, nem a legnagyobb karriert befutó, Mark Ronson közreműködésével készült I’m Just Ken, hanem a Billie Eilish nevével fémjelzett What Was I Made For? győzött, amely az Oscarnak is nagy esélyese. A drámai kategória legjobb színésznője Lily Gladstone (Megfojtott virágok) lett, aki a már emlegetett Emma Stone-nal és Carey Muligannel (Maestro) csaphat majd össze a díjszezon további részében. Kevés kategóriát tekinthetübk Oscar-szempontból máris lejátszottnak, de a legjobb női mellékszereplő ilyen: nagy csoda kellene, hogy a díjat ne a Golden Globe-ot is hazavivő Da’Vine Joy Randolph (Téli szünet) nyerje meg.

 
Lily Gladstone amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a filmdráma kategóriában a legjobb női főszereplőt megillető elismerést a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben
Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner

A legjobb animációs filmnek némi meglepetésre nem a Pókember: A Pókverzumon át című alkotást választottákhanem Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gémjét. A legjobb idegennyelvű film díját a papírforma szerint az Egy zuhanás anatómiája vitte el – a film nemcsak hogy mindezt megismételheti az Oscaron, de az előrejelzések szerint akár a főbb kategóriákban is a jelöltek közé kerülhet. A film ugyancsak győzött a forgatókönyvek között, olyan fő esélyeseket maga mögé utasítva, mint az Oppenheimer vagy a Megfojtott virágok. Az idén először kiosztott legjobb standup-shoe Ricky Gervais Netflixes specialje (Armageddon) lett, többek között Chris Rockot és Amy Schumert megelőzve.

A díjazottak ide kattintva böngészhetők.

Korrpució, bennfentesség, rasszizmus és szexizmus – csak néhány vád, amivel a HFPA-t illették az elmúlt években. Kiderült például, hogy alig van közöttük olyan tag, aki nem fehér bőrű, arról nem is beszélve, hogy semmit nem lehetett tudni arról, mégis milyen formában válhat valaki a szervezet tagjává. Szintén fény derült arra, hogy a tagokat a stúdiók rendszerszinten vesztegették meg: az Emily Párizsban például azért kaphatott több jelölést is, mert az újságírókat a Netflix drága dolgokkal és ajándékutakkal kenyerezte le. A Golden Globe botrányairól ebben a cikkünkben számoltunk be:

A balhé hatására a cégek és a sztárok is kihátráltak a díj mögül, a ceremóniát 1996 óta sugárzó NBC is inkább felmondta a partnerséget. A díjat ennek ellenére, zártkörű ceremónia keretében 2021-ben is kiosztották. Közben viszont a HFPA igyekezett megreformálni a működését: új elnököt választottak, növelték taglétszámukat, és külön szavazóbiztottságot is felállítottak, aminek a magyar Csákvári Géza is tagja lett, miközben a másik magyar tagot, a plágiumbotrányba keveredő Návai Anikótól megváltak. A megújulás után a Globe tavaly tért vissza a képernyőre; műsorvezetőnek egy fiatal fekete komikust, Jerrod Carmichaelt kértek fel. Szarkasztikus poénjainak céltáblája leginkább épp a HFPA volt. Idén tovább növelték a díjra szavazók számát – akik immár 310-en vannak –, és igyekeztek még sokszínűbbé tenni a tagságot; emellett pedig új kategóriákat is bevezettek.

 (Címlapképünkön: Christopher Nolan brit rendező és Emma Thomas brit producer a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb drámai filmért és a legjobb rendezésért járó elismerést az Oppenheimer című filmjükért a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én. Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk