Mégis elhangzik Bartók Imre szövege az Irodalom Éjszakáján

  • narancs.hu
  • 2020. február 28.

Kultúra

Miután az író tiltakozásul visszaadta a Térey-ösztöndíjat, a külügy leszedette a darabját a programról.

Most úgy néz ki, a rendezvény főszervezője az EUNIC Hungary kifejezett kérésére mégis szerepel majd a szerző szövege a programon – írta meg a Litera. A Térey-ösztöndíj ellen tiltakozva, a díjat el nem fogadó Bartok részvételét az Irodalom Éjszakája című programsorozaton a külügyminisztérium visszavonta.

„Az elmúlt hetek eseményeire reagálva örömmel tudatjuk, hogy a 2020-as Irodalom Éjszakáján elhangzó magyar szöveg – a rendezvény főszervezője, az EUNIC Hungary kifejezett kérésére – Bartók Imre regényének részlete lesz” – olvasható a program Facebook oldalán. Az Irodalom Éjszakáját idén március 26-án Budapesten és április 2-án rendezik meg Debrecenben. A rendezvény 23 európai kulturális intézet és nagykövetség bevonásával jött létre, a nyilvános felolvasások sorozatára olyan helyszíneken kerül sor, amelyek egyébként nem lennének látogathatók.

Cinikus külügy

Mint azt korábban megírtuk: miután Bartók Imre író bejelentette, hogy nem veszi át a Térey-ösztöndíjat, tájékoztatást kapott arról, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem ő képviseli Magyarországot a Külügyminisztérium által szervezett Irodalom Éjszakája rendezvényen. A minisztériumtól akkor a hvg.hu érdeklődte meg, miért vonták vissza Bartók meghívását. Válaszukat teljes terjedelmében közöljük:

„Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek.

Ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.

Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.”

Figyelmébe ajánljuk