44 szerző már aláírta a Térey-ösztöndíjszerződést

Sorköz

Demeter Szilárd azt mondja, utólag belegondolva kevésbé tartaná fontosnak az írószakmai szervezetek véleményét a díjazottak kiválasztásánál.

"Mai nappal bezárólag 44 szerzővel írtuk alá a szerződést, a 45. egészségügyi okok miatt nem tudta személyesen aláírni, de az is folyamatban van. Amint ő is aláírta, közzétesszük a végleges névsort."

Ezt válaszolta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Térey-ösztöndíjasok végleges névsorát firtató kérdésünkre. A havi bruttó 320 ezer forintos ösztöndíjat az eredeti tervek szerint 30 középgenerációs szerző kapta volna meg, de Demeter úgy döntött, támogatja a zsűri 15-ös pótlistáján szereplőket is, így 45-re emelkedett az ösztöndíjasok száma.

Demeter személye, az ösztöndíjasok vegyes minősége és a folyamat átláthatatlansága miatt az elismerést Bartók Imre és Csehy Zoltán kapásból visszautasította. Később Zoltán Gábor, Szőcs Petra és Keresztesi József is jelezte, hogy nem írja alá az ösztöndíjszerződést.

Nem bizniszelünk sem a NER-rel, sem annak komisszárjaival - kiakadtak az írók a Térey-ösztöndíjon

Többen visszaadták a díjat, és voltak, akik eleve nem kértek a jelölésből. Negyvenöt középgenerációs írónak nyújt jelentős anyagi támogatást a Térey-ösztöndíj. Az ösztöndíjat létrehozó Demeter Szilárd személye és a díjazottak vegyes névsora komoly vitákat generált az irodalmi közegben.

A zsűrinél szűkebb ösztöndíjbizottságnak így újabb öt főt kellett találnia azok közül, akik a zsűri által rangsorolt legjobb 45-be nem kerültek be, de az úgynevezett hosszú listán rajta voltak. A PIM azt hamar közölte, hogy Bartók Imre helyett Bartis Attilának adják az ösztöndíjat, Varró Dániel pótlólagos díjazása pedig abból derült ki, hogy aláírta a Térey-ösztöndíjasok nyilatkozatát a litera.hu-n. A maradék három pótösztöndíjas kiléte továbbra sem ismert, de Demeter válaszából kiindulva az ő nevüket is hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Demeter Szilárdtól azt is megkérdeztük, az ösztöndíjat övező botrányok után van-e valami, amit másképp csinálna. "Mivel rajtam verték le az írószakmai szervezetek általam elfogadott javaslatait, ezért valószínűleg kevésbé tartanám fontosnak az írószakmai szervezetek véleményét. De mindegy is, megszoktam már, hogy ha van rajtam sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az" - válaszolta a Narancs.hu-nak a főigazgató.

Figyelmébe ajánljuk