Rendőrök a Tokaji Írótáborban – Kukorelly megbocsátott?

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 15.

Kultúra

A Tokaji Írótáborban Szentmártoni János, a kuratórium elnöke tartott tájékoztatót Kukorelly Endre leütéséről és annak utóéletéről.

A tábor péntek reggeli, utolsó plenáris ülésének végén Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke méltatta az eltelt három napot, és végül kitért az elhíresült ütésre is. Idézzük:

A tábor hivatalos programjai után, a kötetlen beszélgetés és borozgatás közben Csender Levente énekelt, Kukorelly Endre rászólt, hogy hamisan énekel. Csender Levente hirtelen felindulásból odament hozzá, és megütötte az arcát. Másnap reggel szembesült azzal, hogy milyen súlyos következményei voltak annak az ütésnek, hiszen ő abban az állapotban ezt föl sem mérte. Kukorelly Endréhez mentőt hívtunk, amely a nyíregyházi kórházba szállította. Kivizsgálták, és mivel sérülései nyolc napon túl gyógyulnak, automatikusan megtörtént a feljelentés. A rendőrség másnap reggel meg is látogatott minket. Mi Sáray László titkár úrral és Jánosi Zoltán kurátortársunkkal (mármint az írótábor titkára és kurátora – a szerk.) feljegyzést készítettünk az esetről. Másnap reggel Csender Leventét behívtuk az irodába, és azonnali távozásra szólítottuk fel. Mindent bevallott, a vallomását jegyzőkönyveztük, és ezt abban a pillanatban át is adtuk a rendőrségnek. Levente azért nem tudta azonnal elhagyni a tábort, mert a rendőrség több felvonásban kihallgatta, és így csak este tudott távozni Tokajról. Természetesen bánja tettét, Kukorelly Endrétől telefonon bocsánatot kért, aki ezt el is fogadta. Amint lehet, Levente személyesen is meglátogatja, de Endre arra kérte, hogy ez a személyes találkozás egyelőre ne történjen meg. (Derültség a közönség soraiban.) Az sem titok, hogy Endre érthető okokból szintén elhagyta a tábort, és amikor telefonon megkérdeztem, hogy van, a válasza azt is tartalmazta, hogy ha lehet, erről az esetről ne beszéljünk a nyilvánosság előtt. De tőlünk függetlenül a történet kiszivárgott, a sajtó felkapta, és azóta 68 változata kering a történetnek. Információink szerint hamarosan megérkezik az ATV, Csender Levente a Tényeknek fog nyilatkozni, és már rajzfilmfigurák is születtek róluk. Ezt lehet még két-három hétig folytatni, de mi itt zárjuk le nyugodt lelkiismerettel a dolgot. Nem ez volt a Tokaji Írótábor legfőbb üzenete, és ez a történet is el fog felejtődni – fejezte be a tábor kuratóriumának elnöke.

false

 

Fotó: MTI

Az eset részletes leírását lásd helyszíni beszámolónkban. A táborról részletes tudósítást közlünk a Magyar Narancs jövő heti számában.

Figyelmébe ajánljuk