Kulturális hírek

  • 1996. augusztus 8.

Belpol

Sziget: Stone Roses is Szinte az utolsó pillanatban újabb világsztárral bővült az augusztus 14-én kezdődő Pepsi Sziget ´96 műsora: 16-án a Stone Roses lép fel; megláthatjuk, mennyire heverte ki a manchesteri zenekar két kulcsembere, a dobos Reni tavalyi és a gitáros John Squire idén tavaszi kiválását. Emlékeztetőül tehát: augusztus 14.: Slash, 15.: Bates, 16.: Stone Roses, 17.: Peter Hammill, Iggy Pop, 18.: Prodigy, 19.: Levellers, Sonic Youth, 20.: Therapy?.
Az elővételi jegykedvezmény még érvényben (a nyitány napjáig 3500 forint a hetijegy; a helyszínen 4200 lesz, a napijegy 700).

Bővülő világörökség Decemberben, Mexikóvárosban ülésezik az az UNESCO-bizottság, amely a Világörökség státust ítéli (vagy nem ítéli) meg a felterjesztett helyeknek. Az idei esélyesek között szerepelnek a weimari Bauhaus-emlékhelyek, a kölni dóm, valamint Eisleben és Wittemberg városa. Jelenleg 469 épület, épületegyüttes, város, városrész és ipari műemlék szerepel a Világörökség-listán.

Filmen a beburkolt Reichstag Augusztus végén visszatér Berlinbe Christo és felesége, Jeanne-Claude, hogy részt vegyenek Wolfram és Jörg Daniel Hissen filmje, a Dem Deutschen Volke (A német népnek) premierjén, amely a Reichstag beburkolásának 25 évnyi történetét dokumentálja 1971-től, az ötlet fölmerülésétől egészen tavaly nyárig, amikor két hét alatt ötmillió ember zarándokolt oda, hogy megnézze a lepellel fedett épületet.

Beckett-fesztivál A Godot-ra várva előadásával Beckett-fesztivál kezdődött a dublini Gate Theatre-ben: bemutatják az író mind a tizenkilenc színpadi művét. A fesztivál egy öt évvel ezelőtti, három héten át tartó rendezvénysorozat folytatása: akkor a színpadi műveket rádióra és televízióra írt darabok egészítették ki. 1991-ben Dublin volt Európa kulturális fővárosa, s Írországban az akkori fesztivált az 1989-ben elhunyt Nobel-díjas író hazatéréseként emlegették (Beckett halála előtt huszonegy évvel járt utoljára Írországban, legismertebb darabjainak egy részét franciául írta, Párizsban van eltemetve). A mostani, augusztusi fesztivál egyúttal egy nagyszabású New York-i eseménysorozat, a Lincoln Center Festival "kihelyezett tagozata": ennek zenei rendezvényei Morton Feldman munkásságára koncentrálnak, a résztvevők egyike, a Kronos Quartet többek között előadja a komponista hat óra hosszú, For Samuel Beckett című művét is.

Frankfurti előzetes Minden korábbinál több hely jut az elektronikának az október 2-7. közötti Frankfurti Könyvvásáron, a szakma legnagyobb ilyen seregszemléjén: 25 százalékkal több, mint tavaly, s a vásár területén tíz ingyenes Internet-kávéház is működik majd. Becslések szerint 2000-re a nemzetközi könyves kereskedelem 20 százalékát teszik ki az elektronikus kiadványok. 105 ország 6700 kiállítóját várják Frankfurtba (tavaly kevesebben voltak), 314 ezer címmel, ezekből 76 ezer idei megjelenés, a vásár központi programja az Írország és diaszpórája címet viseli (hasonló súlyponti szerep jut majd Magyarországnak 1999-ben).

Új Picasso Múzeum Szeptember 6-án új múzeum nyílik Berlinben: a nácik által 1936-ban elüldözött, Párizsban élő, 82 éves Heinz Berggruen (egyelőre) tíz évre kölcsönadta mintegy száz darabot számláló műgyűjteményét. A Picasso és kora címet viselő anyagban 64 Picasso-munka található, mellette többek között Cézanne és Van Gogh művei.

Bezúzott Digest Hat Öböl-menti ország, Szaúd-Arábia, Abu Dhabi, Omán, Katar, Dubai és Kuvait hatóságai betiltották és megsemmisítésre ítélték a világ tizenkilenc nyelvén (arabul nem) megjelenő, eredetileg amerikai havi magazin, a Reader´s Digest legutóbbi számát, mert az kritikus elemzést közölt a "hírhedten korrupt" szaúdi uralkodócsaládról és általában az ország helyzetéről. A cikk magyar változata a Reader´s Digest Válogatás augusztusi számában olvasható.

A Narancs a hír kommentálására kérte Jim Schadtet, a lapot kiadó amerikai társaság elnökét, aki a múlt héten Budapesten tartózkodott: "Szerkesztőink világszerte nagyon jelentőségteljes eseményeket szemelnek ki témájuknak. Mi a Szaúd-Arábiával folytatott békés kapcsolatok megszakadásától való aggodalomról és a biztonság erősítésének szükségességéről írtunk, teljesen véletlen, hogy a terrorcselekmény (az amerikai katonai támaszpont elleni merénylet - a szerk.) épp a cikk megjelenésével egy időben történt." Reményét fejezte ki, hogy az arab országok belátják: a Reader´s Digest újságírói felelős munkát végeznek, s hogy a mostani incidens ellenére is, ha üzleti oldalról lehetővé válik, felújíthatják a lap arab nyelvű kiadását. Jim Schadt, aki tavaly szeptemberben lépett az elnöki székbe, azt tervezi, hogy a lap- és könyvkiadás mellett kiterjeszti a cég tevékenységét az elektronikus média, a televízió, a videó, a CD-ROM és az Internet irányába is.

Gyász Elhunyt Újhelyi Szilárd, az ország fasizálódása ellen 1937-ben fellépő Márciusi Front egyik vezetője. Az 1956-os forradalom után Romániába internálták. Élete utolsó éveiben a Magyar Mozgókép Alapítvány kuratóriumát vezette. 81 éves volt.

92 éves korában meghalt Claudette Colbert francia születésű amerikai filmszínésznő. Egy korai, 1929-es hangosfilm (The Lady Cries) jelentette számára a befutást, legnagyobb sikerét 1935-ben egy Frank Capra-filmben (Ez történt egy éjszaka) aratta: a négy Oscar egyikét ő kapta.

Pearl Jam-turné A seattle-i zenekar két éve harcot hirdetett a szerintük túl magas koncertjegyárak ellen, s azóta - hacsak nem Neil Youngot kísérték - koncertjeikkel nemigen örvendeztették meg rajongóikat. Most bejelentették: az ősszel hosszú turnéra indulnak. Szeptember 16-án startolnak Seattle-ben, október 7-én Miamiben intenek búcsút Észak-Amerikának, október 24-én az írországi Corkban kezdik az európai menetet, ami november 25-én ér véget Lisszabonban.

Pei Berlinben Az 1917-ben Kantonban született, Amerikában élő Ieoh Ming Pei kapott megbízást arra, hogy tervezze meg a berlini Deutsche Historische Museum új kiállítócsarnokát, a régi épület tőszomszédságában. Pei az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb sztárépítésze, ő tervezte a bostoni Kennedy Könyvtárat, a washingtoni National Galleryt, a párizsi Louvre piramisát, a hongkongi Bank of China épületét és a clevelandi Rock ´n´ Roll Museumot.

Blixa filmszerepe Az eddig inkább underground filmekkel (mint például a Sissi auf Schloss Gödöllő) jelentkezett osztrák rendező, Christian Frosch első "nagy" - bár elég kis költségvetésű - művét forgatja: a Die totale Therapie (A totális terápia) főszerepét Blixa Bargeld, az Einstürzende Neubauten énekese alakítja. Õ dr. Romero, aki egy kis csoporttal elvonul a világtól, hogy segítsen nekik megtalálni önmagukat, ám ehelyett a gyógyulásra vágyók az ő hulláját találják meg. A szürreálkomédia várhatóan az év végére készül el.

Olimpia A vasárnap véget ért atlantai olimpia utolsó napjaiban az ökölvívó Kovács István, a kajakos Kőbán Rita, valamint a Horváth Csaba-Kolonics György kenukettős győzelmével hétre nőtt a magyar csapat aranyérmeinek száma. A négy ezüsttel és a tíz bronzzal együtt Magyarország az éremtáblázat tizenkettedik helyén végzett, az USA, Oroszország, Németország, Kína, Franciaország, Olaszország, Ausztrália, Kuba, Ukrajna, Dél-Korea és Lengyelország mögött.

Berlinben az Úrnő Bozsik Yvette társulata két előadáson, telt ház előtt mutatta be Úrnő című darabját Berlinben, a Tanz im August nemzetközi táncfesztiválon, melyen többek között a Martha Graham Dance Company és a Batsheva Dance Company is szerepel. A színpadi fellépést megelőzően - ez volt egyébként az Úrnő németországi premierje - a berlini Magyar Házban videóestet rendeztek Bozsik Yvette munkáiból

Új Beuys Múzeum A 67 éves Hans van der Grinten és fivére 1946 óta ismerte Joseph Beuyst, 1951-ben vásároltak tőle először (húsz márkáért egy fametszetet), s még a művész életében (1986-ban halt meg) hozzáláttak egy Beuys-intézet megszervezéséhez. Nem ment túl könnyen, most mindenesetre úgy tűnik, elérték céljukat: Észak-Rajna-Vesztfáliában, a középkorban épült Moyland kastélyban, jövő tavasszal nyílik meg a kutatási célokat is szolgáló múzeum, melynek alapját a Grinten fivérek négyezer darabos Beuys-műgyűjteménye adja (képünkön a Jávorszarvas, vörös jávorszarvas című rajz); a második világháborúban súlyosan megrongálódott épület átalakítási költségeinek kilencven százalékát a tartomány fedezte.

Cyberia

A Fidesz az Interneten Az ellenzéki pártok közül elsőként a Fidesz kínálja önmagáról a nyilvánosságnak szánt információkat az Interneten, a cím: http://www.fidesz.hu. A kormánypártok közül az SZDSZ jelentkezett elsőként önálló Internet-kiadvánnyal.

Teljes hálózati Playboy A Playboy eddig is elérhető, ingyenes internetes területe hirdetési felülettel bővül a jövőben, s emellett bevezetik a jelszóval elérhető, előfizetéses, teljesebb változatot is - jelentette be a lap kiadója.

Magyar domainnév rregisztráció Az iNteRNeTTo értesülése szerint a múlt héten megegyeztek a magyar Internet-szolgáltatók a második szintű (.hu végződésű) domainnevek bejegyzésére vonatkozó szabályokban. A regisztrációt korábban végző Kiss Gábor (SZTAKI) a Soros Kulturális Központ (C3) bejegyzése körül kirobbant botrány során lemondott tisztségéről. A mostani megbeszélésen résztvevők (Hungarnet, Matáv, Datanet, Eunet, Internet Hungary, E-net, C3, Westel 450, Westel 900) megállapodtak egy nonprofit egyesület létrehozásában, amely a domainnév-regisztrációkért felel majd. Augusztus 12-re tervezik az alakuló közgyűlést. A - még nem eldöntött nevű - egyesület tagja lehet minden Internet-szolgáltatást nyújtó szervezet, illetve akit a már meglévő tagság több mint fele javasol. Az egyesület tagjai szabott áron végzik majd a nevek bejegyzését és fenntartását, a bejegyzési kérelmeket érkezési sorrendben teljesítik, s minden nevet bejegyeznek - a jogi felelősséget a kérelmezőre hárítva.

Megint illetlenség A múlt hónapi philadelphiai döntés után most egy New York-i bíróság is alkotmányellenesnek, illetve túl széles hatáskörűnek ítélte az amerikai illetlenségi törvényt (CDA). A pert Joe Shea, a The American Reporter című online folyóirat szerkesztője indította, a "pervesztes" Igazságügyi Minisztérium valószínűleg ezúttal is fellebbez, a Legfelsőbb Bíróság döntése a következő hónapokban várható.

A leggyorsabb gép A Lawrence Livermore National Library döntése értelmében az IBM nyerte meg azt a pályázatot, amelyet a világ leggyorsabb szuperszámítógépének amerikai kormányzati pénzből történő megépítésére írtak ki, a cél: a másodpercenkénti ezermilliárd művelet elérése.

Figyelmébe ajánljuk