Tartalom

MaNcs, X. évf. 31. szám, (1998.07.30.) (1998-07-30)

Egotrip

Egotrip

Seres László: Dekóder

Jó hír mindenkinek, aki az elhasznált MSZP-n belüli generációváltásban, a civil társadalom térhódításában reménykedett a múlt végképpeni eltörlése után. Káposztásmegyer ugyan nem érti az új idők szavát, akadékoskodik, javíthatatlanul renitens, talán még Szulák Andreára se áll föl a kampánystábja, de azért sikerült az áttörés. Persze, biztos azok a régi vágású komcsi csávók ülnek a káposztásmegyeri MSZP-alapszervezetben, akik nem és nem tudják elfogadni, hogy Schmuck Andor az új idők új embere.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Béla pisszeg, bal kezének mutatóujját a szájához emeli, és szisszenő hang kíséretében kifúj egy kis levegőt, a Krónikában éppen a huszonhét perces aratási összeállítás megy, szeretné hallgatni, aztán időjárás-jelentés.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Ding anziksz)

Innen, a távolból üdvözlök szeretettel mindenkit, aki e sorokat olvassa, innen, a... nem is tudom hirtelenjében, melyik délszaki tenger partjáról, ahol pálmafák susognak a sós-fűszeres illatú szellőben, simogat a napfény, lágy a víz, jeges frissítő az egyik kezemnél, a másiknál a szabadságháborúk története, édes szendergőm szelíden hullámzó kebelét ne is említsem, karcsú lányok hajladoznak a vendégek örömére (illetve - hölgyek és más érdeklődésű urak igényei szerint - ugyanez karcsú fiúkkal), pénz, mint a pelyva, az élet császára, aki vagyok, elfelejtek foltot, gondot.

Publicisztika

Publicisztika

Sz. Bíró Zoltán: Omlásveszély (Az orosz pénzügyi válságról)

Oroszország pénzügyi megroppanása aligha vezethető vissza egyetlen körülményre. Ma még az sem látható világosan, hogy a válság közvetlen kialakulásában a külső avagy a belső okok voltak-e a jelentősebbek. Még azt sem lehet teljes biztonsággal eldönteni, hogy az országon belüli fejlemények politikai avagy szorosan vett gazdasági összetevői "provokálták-e" jobban a krízis elmélyülését.

Publicisztika

Már ketyeg a répabomba is

Vasárnap kora reggel, amikor elhangzott a történelminek minősíthető mondat Zsigámról, a cechről meg a József nádor térre szállítmányozandó árpáról és búzáról, még azt is gondolhattuk, hogy csak valami, a szokásosnál is gonoszabb delirium tremens áldozatai vagyunk, és a jól ismert hang nem a rádióból jön, hanem valahonnan belülről, a hipotalamusz tájáról, onnan, ahol a jéghokizó törpék mindig nekimennek a palánknak.

Belpol

Belpol

Otthon, édes otthon (Morvai Krisztina büntetőjogász)

Közbiztonságról beszélünk, meg arról, hogy most már az utcára se lehet kimenni. Pedig a reálisan létező erőszak, a feleség verése és kínzása, a gyerek megerőszakolása túlnyomórészt a saját négy fal között, az úgynevezett privát szférában történik. Az ELTE jogi karán dolgozó büntetőjogász most megjelent könyvében (Terror a családban - A feleségbántalmazás és a jog, Kossuth Könyvkiadó) egy jelentős magyar tabutémát vett kezelésbe, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, honnan ez a családi brutalitás, amit kétévi kitartó munkával először sikerült feltérképezni.

Belpol

Kulturális hírek

Sára IndiájaSára Sándor operatőr-rendező, civilben a Duna TV elnöke, 1994-ben, a Vigyázók című filmje bombayi bemutatója alkalmából készítette azokat a felvételeket, amelyek most augusztus 23-ig láthatók a Mai Manó Fotógalériában, Budapesten.Joyce a csúcson A Random House amerikai kiadó Modern Library című könyvsorozata által fölkért tíztagú zsűri (benne két Európában is ismert író, William Styron és Gore Vidal) összeállította a 20. század száz legjobb angol nyelvű regényének listáját, ami természetesen azonnal vitát kavart - hogy miért maradt ki például Thomas Pynchon vagy a Nobel-díjas Toni Morrison, hogyhogy sehol egy afrikai vagy ausztrál író, nem beszélve arról, hogy mivel a listán szereplő művek közül sokat a Modern Library jelentetett meg, a dolog reklámfogásként is felfogható.

Belpol

Cser Ágnes menesztése: A kormány határozott

Múlt csütörtökön életbe lépett a társadalombiztosítási önkormányzatokat megszüntető törvény, s a kormány aznap - az előzetes elképzelésekhez képest egy hét késéssel - a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát, Selmeczi Gabriellát bízta meg a két tb-ágazat irányításával. Menesztették továbbá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját, Cser Ágnest is. A kinevezés, illetve a felmentés körülményei, valamint egynémely fura személyi kombináció azonban mintha a régi szép (szoc./emeszoeszes) időket idézné.

Belpol

A Czeizel-ügy: Ez nem Amerika

Emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében a családi állás hatrendbeli megváltoztatásával gyanúsítják Czeizel Endre orvos-genetikust és munkatársát, valamint további hét személyt. Az erről szóló vádemelési javaslatot a Központi Bűnüldözési Igazgatóság a napokban juttatta el a Fővárosi Főügyészségre. Hogy ez a vádpont mit is jelent pontosan, nem sokan tudják. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a rendőrség nagyon szeretné elkapni Czeizel doktort.

Belpol

Debrecen: Pékfoci

"Mér´ olyan fontos ez maguknak?", kérdi Cseke László alezredes, amikor telefonon arról érdeklődünk, miért vitték be és tartották őrizetben két hete, szombaton Reményi Csabát, aki kirúgásáig a Hajdúsági Sütödék Rt.-ben zajló sztrájk operatív szervezője volt, jelenleg pedig az illegalitásban működő szakszervezet titkára. (Lásd: Lisztes megélhetés, MaNcs, 1998. április 23., illetve Pékek, lapáton, MaNcs, 1998. június 18.) "Mit mondott maguknak?" - folytatja a kihallgatást a vizsgálati osztály vezetője, akitől csak annyit tudunk meg, hogy "vizsgáltassa meg magát", aki nem emlékszik arra, hogy "miért került őrizetbe".

Belpol

A kormány programja: Kristálygömb II.

Az itt következő írás első részében (Kristálygömb, MaNcs, 1998. július 9.) a kormányprogram (Az ezredforduló küszöbén. A polgári jövő kormányának programja) külpolitikai, gazdasági, valamint a társadalombiztosítással és a rendőrséggel foglalkozó részeit veséztük ki. A kérdés az volt: mi jöhet ezután?

Külpol

Külpol

Dinasztikus házasság Közép-Ázsiában: Boldog Kazahsztán

Az, amikor két fiatal megszereti egymást, és összeköti az életét, minden körülmények között magasztos és szép pillanat. De vannak különösen fontos esküvők. Ilyen frigyet látott manapság Kazahsztán és Kirgízia népe, amikor Aszker Akajev kirgiz elnök daliás fia, Ajdar örök hűséget esküdött Nurszultán Nazarbajev kazak elnök szépséges Alija lányának. Ám nem teljesen bizonyos, hogy ez a házasság az égben köttetett. Mintha a két fiatal, no meg az örömszülők nem családot, hanem dinasztiát, esetleg regionális középhatalmat készülnének alapítani.

Könyv

Könyv

Küzdelem nélkül

Szegeden szokása van a másfajta színháznak. Még Szentgyörgyi rektorsága alatt itt rendezte legendás Hamletjét ifj. Horváth István, akinek előadásait természetesen senki nem ismeri, de mindenki nagyon tiszteli, majd - és legfőképpen - néhány évtizeddel később itt dolgozott társulatával Paál István, akit ma már mindenki kötelességtudóan csak szegény Istiként emleget. Aztán jöttek az ínséges idők, de tény, ami tény, Magyarország más tájaihoz képest rockzenekar helyett itt mindig inkább volt szokás színházi társulatot alapítani, ezek tagjai pedig általában azt bizonygatják nagy igyekezettel, hogy ők egy hagyomány folytatói és részesei.

Zene

Zene

Könyv: Feltárt tények (Ácsi!)

A tények olyanok, hogy elmenekülnek, ha tényfeltáró újságíró közelít hozzájuk. Ilyenkor fiókok, akták vagy szociográfiák mélyére húzódnak, alámerülnek, kibekkelnek, de ha elhúz a médiaveszély, előbújnak, és megtalálják a romákat. A romákat valahogy mindig megtalálják a tények, a sok individuális tényből előbb-utóbb közös sors lesz, amelyet talán akkor lehet jobbra fordítani, ha ők meg a többségi társadalom előbb-utóbb megismeri, milyen tények halmazából áll a romák sorsa.

Zene

Könyv: Új identitás (A határ és a határolt)

A könyvvel konferenciaként találkozhatott először a közönség. A napi politikát és a holocaustot hangsúlyozottan mellőző, a zsidó szellemi gyökereket, a vallási tradíciókat, a zsidó-keresztény közös eszméket, a kulturális hasonlóságokat és különbözőségeket pedig szinte minden előadás során vállaló, az evangéliumi antijudaizmus és a talmudi irodalom antikrisztianizmusa elől sem kitérő Yahalom Zsidó Szabadegyetem és a honi zsidóság széles látókörrel szerkesztett kulturális lapja, a számos (belső) vitát is bátran vállaló Szombat szervezte a tanácskozást, ahol adódott izgalom és indulat, azonban a szakmai (és közönség-) siker még nagyobb volt. A "könyv népének" (Mohamed nevezte így) irodalmáról szóló könyv sajnos nem tartalmazza az akkori írói kerekasztal-beszélgetést (Hankiss Ágnes, Kornis Mihály, Kertész Imre, Mezei András, Kardos G. György), de stílusában, szerkezetében, szerkesztésében s jegyzeteiben több is, mint ami ott elhangzott.

Tranzit

Tranzit

Vörös köd és gépi fejés

Elvileg ez volna a vendéglátóipar minimal artja - a berendezés költségvetése nagyjából megegyezik három darab jugoszláv gyártmányú kézigránát árával, melyeket ízlés szerinti elrendezésben robbantunk fel a csalárd módon kibérelt légópincében.

Sport

Sport

Repülés: Kvázisárkány

A hőskorban két összehegesztett Trabant-motor pörgette a ventilátort, és ha túlélte a kényszerleszállást erdős területen, az ülés alatt tárolt szekercével maga alatt vágta a fát a motoros sárkány pilótája. Ez az új mánia az elmúlt években tíz-egynéhány életet követelt, főleg a hozzá nem értés és az amatőr módon összegányolt szerkezet miatt, pedig a szükséges alázattal és megfelelő felszereléssel semmivel sem veszélyesebb, mint a többi légi sport - állítják a Nimbus Repülőklub megszállott sárkányidomárai.

Tudomány

Tudomány

Nyári játékok: A kutyafriszbi története

Nyáron még kokszolni sem érdemes, legalábbis ezt állítják mértékadó testépítő cápák. Hiába edzel, hiába próbálsz megszakadni, a nagy melegben a szervezet negatívan reagál, és nem hajlandó építkezni. A legjobb, ha kimész a strandra, ledöglesz az árnyékba, és ott bekkeled ki szeptemberig.

Tudomány

Roma szépségverseny: Különdíj

Annyi halovány világítású, egyirányú utcát és szép roma lányt, mint a Nyolcadik Kerületi Roma Önkormányzat környékén, nem nagyon lehet találni a város más részein. Itt a nagyteremben választottak az idén második alkalommal Miss Rom Józsefvárost.