Tartalom

MaNcs, X. évf. 36. szám, (1998.09.03.) (1998-09-03)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Az anya neve)

...És akkor szemem bepárásodott, s könnyeimen át megképződött egy vízió, amelyet azóta sem felejtek, most már soha: a deli legkisebb fiú a mesevilágból, a ragyogó szemű, kamaszosan félszeg, nem túl okos, de határozott Tomi gyerek, amint ősz szüleit és szeretett feleségét átkarolva áll, csak áll a viharban, s féltve-óva vezeti őket keresztül a sárdobálók ocsmány tömegén, sírással küszködve, mégis bátran, a felkelő nap felé, ahol szarvasünők isznak a patakparton, macskák gombolyaggal játszanak, és ott éjszaka nem lesz, és nem lesz szükségük szövétnekre és napvilágra, mert az úristen világosítja meg őket, és országolnak örökkön örökké. Mert mindent, de az anyja (!) leánykori (!!) nevét (!!!), azt bántani nem hagyja, soha. Undorral vegyes megdöbbenés ül ki ifjúi tekintetére, erre a nemes, bár csaknem hamvas, ránctalan arcra: most kezdődik megtörettetése, ilyen fiatalon, szembe kell néznie az élet megannyi mocskával, az ármánnyal, s lesz belőle korán sokat próbált, harcedzett, kemény harcos, szinte a szemünk előtt acélozódik a gazok kíméletlen (ám becsületes) pörölyévé.

Egotrip

Jaksity György: Tőzsde

Sötétség délben. Valami ilyesmi jár az eszemben a tőzsde nyitása után az árakat szemlélve a monitoron. Nyolc éve azt hittem, hogy a Nagy Testvér kivonulásával minden bajunk véget ér, de az orosz maci ismét úgy gondolta, hogy az öreg Billt és Monicát is túlszárnyaló szexuális élménnyel örvendezteti meg a világ fejlődő piacain szerencsétlenül sodródó befektetőit. Ahogy a szakács mondta a seregben: ezek leszexelik az agyunkat. Az ember mered a képernyőre, és mint annyiszor, a szokásos librettó sorait mormolja. Ez nem igaz! Hogy a francba´ nem gondoltam erre!

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Azért ezt már ismerjük, másnaposan felkelni, aztán leváltani a kormányt, vagy kimenni - már bocsánat - szarni, és a deszkán melegedve kitalálni, hogy szellemi erőközpont, hogy azt létre kell hozni, mert akkor jó lesz a nemzettest elszakított gyermekeinek. Most büfi.

Publicisztika

Publicisztika

Pető Iván: Mit üzen a kormány?

Időarányosan elégedett teljesítményével kormányunk vezető ereje. A szélesebb közvélemény számára is meggyőző volt a kezdet, egészen augusztus 25-ig az egykori szovjet díszszemlékhez hasonlóan erőt és magabiztosságot sugároztak. Az időarányos szöveggel azonban akkor szokás előjönni, különösen szűk két hónap után, ha bizonygatni kell: tévednek, akik úgy érzik, hogy nem mennek jól a dolgok. A fideszmagyarok (© Haraszti Miklós) egykori negyven pontjához való bármilyen viszonyítás ráadásul blöff, hiszen maga a negyven pont is jórészt az volt. De nem ez a baj. Még csak nem is az, hogy a miniszterelnök a balatoni, családi kormányülés után azt bírta mondani: az ő ötven napja teszi lehetővé a csúszóleértékelés egytized százalékos csökkentését, ami különösen nagy hülyeségnek hangzik, amikor az előző héten - igaz, nem a magyar gazdaság állapota miatt - többször is kénytelen volt a Nemzeti Bank a forint árfolyamát menteni.

Publicisztika

Boross, a szabadság és a széles körű közérzület

A természettudomány illetékes osztálya búvópataknak híjja a jelenséget, ha a folyó, csermely egy-egy szakaszon eltűnik a szemünk elől, és a föld felszíne alatt folyik. Boross Péter is ilyen; évekig alig hallunk felőle, azt hittük, a rózsalugast metszegeti, aztán felbukkant, mint a búvópatak, mit patak!, Boross szellemi-politikai életünknek akkora alakja, amekkora folyam a Nílus, pedig az elég nagy. A medrében hömpölygő iszapról nem is ejtettünk szót. A Boross fan club utolsó fanatikus tagja évekkel ezelőtt az Egészséges vidéki fiatalok és férfias rendőrök szafaládévégeket mártogatnak a penészes szilvalekvárba című performance-oratórium alatt távozott csendben, a művész kiégett, jegyezték fel korabeli kritikusok. Mégis itt van megint. Egy hete a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyári kurzusán bukkant fel ez a csudálatos természeti-társadalmi jelenség, hogy a résztvevőknek megválaszolja a program - kérdésként megfogalmazott - címét: Budapest bűnös város-e?

Belpol

Belpol

"Nem kötök paktumot" (Kovács László, az MSZP frakcióvezetője)

A mostani legnagyobb ellenzéki pártról Kósáné Kovács Magda lapunkban néhány hónapja azt mondta: lényegében a hatalom kohéziós ereje tartja össze. Nem mindegy tehát, mi történik ellenzékben a kétharmados ügyekben megkerülhetetlen, egyre platformosodó MSZP-vel, hiszen konstruktívnak is kell lenni, felelősnek is, miközben meg is kéne újulni - és még a közelgő kongresszust is túl kéne élni.

Belpol

Kulturális hírek

Zsidó FesztiválKlezmer- és kántorhangversenyek, zsidó filmnapok és kóser kabaré szerepelt augusztus 27. és szeptember 3.

Belpol

Szombathelyi telekügyletek: Szomszédok

A nyugati végeken - hála az osztrák vásárlóerőnek - egyre-másra épülnek a kisebb-nagyobb bevásárlóközpontok. A Tesco, Szombathely egyik legsikeresebb kaufencentruma mára odáig jutott fejlődéstörténeti szempontból, hogy kinőtte önmagát. A cég képviselői éppen azon dolgoznak, hogy a Magyarországot ábrázoló térképen Szombathely nevéhez újabb zászlócskát tűzhessenek ki. És ha az ambiciózus multik zászlót akarnak bökni a falitérképbe, akkor a telekspekulánsok előbb-utóbb pezsgőt bonthatnak.

Belpol

Baleset Lyukóbányán: Kilenc kicsi indián

Valaki miatt meghalt egy ember. Farkas Istvánnak hívták, harminckét éves volt, és TMK-lakatosként dolgozott Lyukóbányán, a Miskolc fölötti szénbányában. Amikor idén május 21-én az egyik vágatban, háromszáz méterrel a föld alatt hegesztőpisztollyal szét kellett vágnia egy kaparóteknőt, a vasdarab alá rejtett paxit felrobbant. Farkas István a helyszínen meghalt, két munkatársa közül az egyik fél fülére megsüketült, a másik is nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Belpol

Fidesz-vezetők megfigyelése: Rövidlátók

Orbán Viktor a Fidesz múlt keddi választmányi ülésén tárta ország-világ elé, hogy pártjának egyes vezetőit (és azok családtagjait) 1997-ben "titkos és törvénysértő módon" megfigyelték. A szenzációsnak szánt bejelentés után nemcsak belpolitikai vihar támadt, hanem Keleti György (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke augusztus 31-re jól össze is hívta a testület rendkívüli ülését.

Külpol

Külpol

Szlovákia: Elkezdődött és zajlik

Szlovákiában elkezdődött a választási kampány, és a jelenlegi előrejelzések szerint az ellenzéki pártokat tömörítő nagykoalíció áll jobban. Azonban korai lenne örülni: Vlado nagy harcos, egykönnyen nem adja fel. Miért is tenné: egyelőre csak ő tudja, hány menetes lesz majd a mérkőzés, és a szabályokat is ő alkotta. Ha igazak a hírek, a huncut Vlado újabb csínytevésekre készül.

Külpol

Áradások Kínában: Vizes nyolcas

Már legalább egy százalék oda van Kína idénre tervezett éves gazdasági növekedéséből, de a Jangce csak árad és árad: az ott élők már az újabb árhullámra készülnek. Ez lesz a nyolcadik. Szakadnak a gátak, halnak az emberek, csúnya betegségek terjedésétől lehet tartani. Eközben azonban újjáéled az ősi csapatszellem, és a hatalmon lévő reformerek bizonyíthatják, ha eléggé ügyesek, hogy a gazdasági liberalizmus sem rombolja le az ősi és örök kínai lelkületet. Az egyén továbbra is láthatatlan porszem a fölé tornyosuló közösségi érdek felől nézve.

Külpol

Törökország: Váltottak

A törökországi hadsereg főparancsnoka és vezérkari főnöke a szokásjog szellemében négy év után megvált posztjától. Senkinek - de legkevésbé a törököknek - nem mindegy, hogy ki az utódja, és annak mik a tervei: az ottani politikai életben a mindenkori vezérkari főnök az ország erős embere, aki egyúttal a kormányt is kontrollálhatja. Az új góré beiktatásán elhangzott beszédek szerint Törökország egyfelől nem tűri el, hogy kiszorítsák az európai színpadról, másrészt a hadsereg "az ország szeme fénye", amelyet minden támadással szemben meg kell védeni. Támadni pedig, többek között, az iszlámista ellenzék fogja.

Könyv

Könyv

Magyar kulturális intézetek külföldön: Róma nyílt város

Nem egy gabonaégetési ügy, pláne nem cégeltüntetési, személyiadat-gyűjtési kémhistória, de azért megvan a maga kormányváltós bája annak is, ahogy a külföldi magyar kulturális intézetek vezető posztjaira pályázó emberek sorsa alakult az utóbbi hetekben, illetve annak, ahogy maguknak az intézeteknek a sorsa alakul majd a jövőben.

Zene

Zene

Könyv: Fullasztó (Boris Vian: Hullasztó)

Ha egy regényíró a lélekelemzést választja regényének területéül, és az egészet mint belső monológot vezeti elő, felmerül a kérdés, mennyire hiteles, milyen sűrűségű az a világ, amely elénk tárul. Nem kényszeríti-e hangulatát túlságosan jellemeire, megérti-e az adott kor törvényszerűségeit, alakjait, azok cselekedeteit és motivációit, tud-e olyan légkört teremteni, ami tág teret enged szereplőinek, ami inkább szolgálja, élteti, felemeli, semmint megfojtja őket? Más szóval szimpla projekció, vagy több annál? Boris Vian regénye, a Hullasztó állja a próbát, annak dacára, hogy a regény sötét és reménytelen, hogy a boldogságnak még a szikrája sem lobban föl benne. Ellene vethetjük, amit az egzisztencialisták ellen szokás, hogy az emberi létnek csak az árnyoldalait ábrázolja.

Film

Film

Támadás, barterben (Nagy Feró)

A Beatrice huszadik születésnapjára Nagy Feró összetrombitálta a régi tagokat egy kiadós múltidézésre. Szeptember 4-én a Petőfi Csarnokban a zenekar háromféle felállásban is játszik, az 1978-asban, az 1987-esben és a mostaniban. Nagy Feróval a koncertet beharangozó sírva vigadós sajtótájékoztató után beszélgettünk.

Tranzit

Tranzit

Rohanunk az egzisztencializmusba

Mediterrán jellegű vendéglátó-ipari teraszt nyitni az általános természeti, gazdasági, valamint szexuális összeomlás évében, kora ősszel, forradalmi tett ebben a városban. Nem is hiányzik ilyenkor más, mint bundakabát, tömött buksza és mérhetetlen mennyiségű analitikus csevegés. A Vian ezt szolgálja. Artisztikusan kifinomult belső tere megerősíti az európaiság illúzióját, míg árai kissé túlmutatnak azon.

Tudomány

Tudomány

CeBIT HOME ´98: Szappanopera személyhívóra

A hannoveri vásárvárosban múlt héten megrendezett CeBIT HOME a legnagyobb európai információtechnológiai kiállítás, a tavaszi CeBIT kistestvére - fő csapásirány a fogyasztói elektronika, itt mutatkoznak be a karácsonyi bevásárlószezon reménybeli slágercikkei a randitamagocsitól a vibráló joysticken és a videotelefonon keresztül a szintetikus akciójáték- és interaktívmédia-sztárokig. Németországban dúl a multimédia-forradalom: az elmúlt évben több PC-t adtak el, mint tévékészüléket, az online-szolgáltatások ára pedig zuhanórepülésbe kezdett a telekom-liberalizáció következtében.