Kulturális hírek

  • 1998. szeptember 3.

Belpol

Zsidó FesztiválKlezmer- és kántorhangversenyek, zsidó filmnapok és kóser kabaré szerepelt augusztus 27. és szeptember 3.
között Budapesten, a Zsidó Nyári Fesztivál műsorán. Magyar Zsidó Könyvnapokat is tartottak olyan folyóiratok, illetve kiadók bemutatkozásával, mint a Múlt és Jövő, a Szombat és a Makkabbi, és - folytatván az Ünnepi Könyvhéten általános értelemben megkezdett akciót - felállították Az Ismeretlen Szponzor emlékművét, ezúttal a zsidó iskolák könyvtárai érdekében ösztönözve adakozásra. A fesztiválhoz időzítve jelent meg magyarul a budapesti születésű Dán Ofry Izrael győzelmes hat napja című könyve és Benjamin Disraeli egykori brit miniszterelnök A zsidó herceg című regénye.

Magyar Filmfesztivál Los Angelesben Október 15. és 22. között, 1996 után immár másodszor rendeznek Magyar Filmfesztivált a Beverly Hills-i Music Hall Theaterben, hasonló események (görög, argentin, izraeli filmhetek) helyszínén. A Kaliforniában élő, 1983 óta magyar filmek (például a Sose halunk meg) amerikai forgalmazásával is foglalkozó Bunyik Béla cége, a Bunyik Enterprises által szervezett fesztivált A miniszter félrelép nyitja meg (remények szerint az ezt követő fogadáson ott lesznek az Andy Vajna cége által gyártott film leendő amerikai verziójának szereplői is). A régebbi műveket (Valahol Európában, Megáll az idő, Jób lázadása) és rövidfilmeket (Az örvény, Altamira) is magába foglaló programot Bunyik válogatta (A játékos, Cigánytörvény, Csinibaba, Szenvedély, Presszó, Zimmer Feri, A rózsa vére, Franciska vasárnapjai, Szökés, Szelídek, Pannon töredék, Ébredés, Érzékek iskolája), a bemutatandó diákfilmek válogatásában Gazdag Gyula segít. A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Bunyik Béla elmondta, ezután szeretné minden évben megismételni a rendezvényt.

Magyar képzőművészet Linzben A szeptemberi Európai Kulturális Hónap első számú képzőművészeti rendezvényeként a múlt pénteken a linzi Neue Galerie-ben megnyílt a Magyarország - Avantgárd a XX. században című képzőművészeti kiállítás, melynek anyagát az intézményt igazgató Peter Baum válogatta. A 38 alkotó 200 festményét, grafikáját és fotóját bemutató, már most elismerő visszhang kísérte kiállításhoz 400 oldalas katalógust adtak ki, amely a vendégkönyvvel együtt az Internetto hálózati folyóiratba is bekerül. Felmerült az is, hogy a november 29-ig nyitva tartó kiállítást jövő ősszel el lehetne vinni a Frankfurti Könyvvásárra, melynek Magyarország lesz a fő vendége, erről azonban még nem született döntés.

Paul Robeson: 100 Száz éve született Paul Robeson, Amerika egyik legismertebb fekete énekese és színésze. Ebből az alkalomból szeptemberben az Academy Standards sorozat keretében az Amerikai Filmakadémia bemutatja Robeson 1936-ban készült filmje, a Show Boat restaurált kópiáját (ebben énekli egyik leghíresebb spirituáléját, az Ol´ Man Rivert), kiállítást rendeznek a kaliforniai African American Museumban, előadás-sorozatot tartanak Watts (Los Angeles egyik fekete negyede) közösségi központjában, októberben pedig vetítéssorozat lesz Robeson filmjeiből a UCLA-n.

Ringo Moszkvában Alig két héttel a Rolling Stones moszkvai debütálása után Ringo Starr is az orosz fővárosban szerepelt, igaz, a Stones 60 ezres közönségéhez képest őt alig 2,5 ezren látták. A Beatles 58 éves dobosát a Fourth All-Starr Band kísérte, benne olyan sztárok, mint Peter Frampton (gitár), Jack Bruce (Cream, basszus), Garry Brooker (Procol Harum, billentyűs), így Ringo slágerei, mint a With a Little Help From My Friends vagy a Yellow Submarine mellett sor került többek között a Cream Sunshine of Your Love és a Procol Harum A Whiter Shade of Pale című örökzöldjeire is.

Csodaszínház Sanghajban Négyévi, 145 millió dollárba kerülő építkezés után Sanghajban megnyitották az 1800 férőhelyes nagy- és két kisteremmel rendelkező Nagy Színházat. Az utóbbi időkben, egy új múzeum és egy könyvtár után, ez már a harmadik jelentős intézmény, amellyel a város gazdagodik, egyúttal azt is jelezve, mindent megtesz régi, központi kulturális szerepe visszaszerzéséért.

Off Broadway-bemutatók: Trainspotting, Lady Di Várhatóan az ősszel színre viszik egy New York-i Off Broadway-színházban a Trainspottingot. Az Irvin Welsh-regény és a film londoni színpadi adaptációját is jegyző Harry Gibson rendezi majd az előadást, az előzetes hírek szerint ügyelve arra, hogy se a szereplők ne beszéljenek túl rémes skót akcentussal, se a drogos jelenetek ne legyenek túl brutálisak.

Stephen Stahl Queen of Hearts című musicalje premierjét október 1-jére tűzték ki egy kis Off Broadway-színházban: a Diana hercegnőről szóló első musical főszerepét az eddig ismeretlen, 23 éves Kendra Munger alakítja. A darab nyilvános olvasópróbáját Lady Di és Dodi al Fayed halálának évfordulóján, augusztus 31-én tartották.

Restaurált Rossellini Az idei Velencei Filmfesztivál egyik filmtörténelmi eseménye lesz Roberto Rossellini 1946-os műve, az Olaszország második világháborús éveinek és felszabadításának krónikáját adó Paisa: a Fellinivel közösen írott filmnek 1946 óta nyilvánosan nem vetített, eredeti verzióját ígérik. A director´s cut rekonstruálását egy Berlinben felfedezett negatív tette lehetővé, ez nyolc perccel hosszabb az ötven éve ismert változatnál, és vagy húsz jelenetben tér el attól.

Kurd fotóarchívum Susan Meiselas New York-i fotóriporter több száz kurd családi fényképből álló gyűjteményt állított össze és jelentetett meg Kurdistan: In the Shadow of History (Kurdisztán: A történelem árnyékában) címmel, a képekhez tartozó dokumentumokkal egyetemben. A Törökország, Irán, Irak, Szíria és az egykori Szovjetunió területén élő 20 millió kurd, a világ legnagyobb, önálló állam nélküli népe privát történelmét őrző képeket Meiselas oly módon gyűjtötte össze, hogy a helyszínen lefotózta a féltve őrzött pozitív felvételeket, illetve a magával vitt kis laborban előhívta a neki megmutatott negatívokat. Kutatómunkáját a MacArthur-ösztöndíj 250 ezer dolláros támogatása segítette. Susan Meiselas a 80-as években a nicaraguai és salvadori polgárháborúban fotózott, a kurdok tragédiájáról az Öböl-háború idején hallott először - könyve afféle történelemkönyv-pótlék is, mert a szétszóratásban élő nép történelmét az említett országok iskoláiban hivatalosan nem tanítják. A szerző létrehozott egy website-ot is, ahol archívumát elérhetővé teszi, és kapcsolatfelvételi fórumot teremt a világ különböző részein élő kurdok számára; virtuális archívum egy virtuális nemzetnek: www.akaKurdistan.com.

Fotó Korniss Leltár - Erdélyi képek 1967-1998 címmel mutatja be fotóit Korniss Péter a Műcsarnokban. A kiállítás szeptember 3. és október 4. között tart nyitva.

Indie-albumok A New Musical Express összesítése szerint így fest a független kiadású albumok brit listájának élcsoportja (képünkön a listavezető Garbage): 1. Garbage: Version 2.0; 2. Morcheeba: Big Calm; 3. Jane McDonald: Jane McDonald; 4. Graham Coxon: The Sky Is Too High; 5. Stereophonics: Word Gets Around; 6. Freestylers: We Rock Hard; 7. Space: Tin Planet; 8. Charlatans: Melting Pot; 9. Wu-Tang Killa Bees: The Swarm; 10. Oasis: (What´s The Story) Morning Glory?; 11. Space: Spiders; 12. Rialto: Rialto; 13. Oasis: Be Here Now; 14. Propellerheads: Decksandrumsandrockandroll; 15. Backstreet Boys: Backstreet´s Back

Monica, a film A Los Angeles Times híre szerint a Monica Lewinsky-hasonmásként emlegetett Kathryn Jenkins-Smith lesz a főszereplője a The Washington Intern című filmnek, amelyet, micsoda meglepetés, a washingtoni Clinton-Lewinsky-affér nyomán álmodott vászonra Clyde Ware rendező.

Bombával a kubai zene ellen Bombariadó zavarta meg augusztus 25-én Miamiben a 90 éves Compay Segundo és a Buena Vista Social Club többi muzsikusának fellépését, amely - a MIDEM latin-amerikai és karibi fesztiválja egyik kiemelkedő eseményeként - negyven év óta a legnagyobb szabású kubai koncert volt Miamiban. Az amerikai hatóságok megadták a beutazási engedélyt a zenészeknek (a Buena Vista Social Club mellett például a La Charanga Rubalcaba és az Irakere együttes tagjainak), nem kapott viszont vízumot a kubai zeneipar mintegy száz hivatalos képviselője, de ez sem hatotta meg az egyébként nem létező bomba telepítését bejelentő, névtelen telefonálót. A 800 ezres lélekszámú floridai kubai emigráció hagyományosan ellenzi kubai zenészek amerikai szereplését, mondván, hogy a külföldön szerzett pénzzel és publicitással is csak Castro rendszerét erősítik.

Díj A norvég király lovagjává ütötték Oslóban Jan Garbareket, akinek következő, Rites című dupla albumát októberben jelenteti meg az ECM kiadó; az ezt követő európai turné során várhatóan Magyarországon is fellép az 51 éves szaxofonos.

Jello Biafra visszatér Saját kiadója, az Alternative Tentacles jelenteti meg októberben Jello Biafra, az egykori Dead Kennedys vezetője új, három CD-t megtöltő albumát: az If Evolution Is Outlawed, Only Outlaws Will Evolve mellett piacra dobnak egy válogatást Noam Chomsky baloldali amerikai nyelvész előadásaiból, illetve a Guns´N Roses egykori tagja, Duff McKagan előző zenekara, a Fartz legjobb számait tartalmazó albumot Because This World Still Fucking Stinks címmel.

Cage és Boulez levelezése Csaknem ötven levelet váltott egymással 1949 és 1954 között a modern zene két kiemelkedő egyénisége, az amerikai John Cage (1912-1992) és az 1925-ben született, francia Pierre Boulez. A levélváltást dokumentáló, "Dear Pierre" - "Cher John" című könyv a francia nyelvű első kiadás után nemrég németül is napvilágot látott a hamburgi Europäische Verlagsanstalt kiadásában.

Cyberia

CD-ROM-on a parlament Országgyűlési Napló címmel CD-ROM-on jelenteti meg a magyar parlament 1990-1998 közötti két ciklusa plenáris üléseinek teljes anyagát az Arcanum Adatbázis Kiadó. A mintegy 150 ezer gépelt oldalnyi szövegben szavakra, témakörökre történő keresés lehetséges. Piacra dobják (a FolioNettel közös vállalkozásban) az előző századforduló egyetemes ismeretanyagát 16 kötetben őrző Pallas Nagy Lexikona CD-ROM-változatát is.

Rasszista Freemailek Az Internetto értesülése szerint rasszista e-maileket kapott a közelmúltban néhány civil szervezet a C3 Központ által létrehozott Freemail ingyenes levelezőrendszeren keresztül. A Magyar Hírlap értesülése szerint a romákat és zsidókat fenyegető, magyar nyelvű leveleket külföldről, illetve magyarországi vidéki városokból küldték. A Romapress által kapott egyik ilyen levél küldője megadta nevét, címét és telefonszámát is.

Újabb nyomozás a Microsoft ellen Az amerikai igazságügyi minisztérium újabb nyomozást indított a Microsoft ellen, mert felmerült a gyanú, piaci részesedését kihasználva kényszerítette az Intelt, hogy feladja a redmondiak érdekeit sértő internetes beruházási terveit. Több bekért Intel-dokumentum szerint Bill Gates 1995-ben megfenyegette a chipgyártót, hogy ha az nem állítja le internetes befektetéseit, a Microsoft a konkurenciát fogja támogatni. Ha beigazolódik a monopolhelyzettel való visszaélés, akkor ezek a dokumentumok a vád oldalát fogják erősíteni a szeptember 23-án kezdődő antitröszt-tárgyaláson.

Mikrochip a bőr alatt Sebészi úton mikrochipet építettek Kevin Warwick angol professzor karjába: ő az első ember, akinek sebészi úton mikrochipet ültettek a testébe. A 2,5 centiméter hosszú és 0,25 cm széles üvegkapszula egy elektromágneses tekercset és egy szilikonchipet tárol. A readingi egyetem kibernetikai osztályán végzett kísérlet célja az ember és a számítógép között lehetséges kommunikációs csatornák vizsgálata. Kevin Warwick elmondása szerint e technika olyasmit is lehetővé tenne, hogy például csak az vásárolhasson fegyvert, aki egy ilyen chipet visel, ami viszont riasztaná a biztonságiakat, ha arra nem kijelölt helyen próbálna lövöldözni.

Figyelmébe ajánljuk