Politikai hírek

  • 1998. szeptember 3.

Belpol

MVSZ: törvényt az MVSZ-ről
MVSZ: törvényt az MVSZ-rőlA Magyar Tudományos Akadémia státusához hasonló önállóságot nyújtó jogszabály megalkotását kéri a kormánytól a Magyarok Világszövetsége (MVSZ), mert ebben látná mindenkori anyagi és szellemi függetlenségének biztosítását - fogalmazódott meg a szervezet hét végi küldöttgyűlésén. Az ülés legfőbb célja egyébként az alapszabály módosítása volt, amelyet a Legfőbb Ügyészség több ponton törvénybe ütközőnek minősített, és amely jelentős belső feszültségeket is gerjesztett. Németh Zsolt külügyi politikai államtitkár szerint a szövetség számíthat a kormány támogatására, ha eleget tud tenni megváltozott feladatainak. Csoóri Sándor elnök (képünkön) a küldöttgyűlés végén reményét fejezte ki, hogy új fejezet kezdődik a szervezet életében.

Pokorni: módosítani kezdik a NAT-ot Novemberre készül el a Nemzeti Alaptanterv (NAT) módosításának terve -jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter az országos tanévnyitó ünnepségen. Jelezte: a módosításokra azért van szükség, mert a NAT csak laza szabályozó eszköz, és így nem biztosítható az azonos típusú intézmények közötti átjárhatóság, az oktatás színvonalának ellenőrizhetősége. A NAT - emlékeztetett a miniszter -tíz évfolyamot szabályoz, nem illeszkedik a jelenlegi oktatási struktúrához. A Fidesz szerint meg kell őrizni a nyolc- plusz négyosztályos közoktatási rendszert; a NAT mellé kerettanterveket kell készíteni.

Líbia: feltételek Lockerbie-ügyben Kadhafi ezredes újabb feltételhez köti a skóciai Lockerbie fölött egy Pan Am gép ellen 1988-ban elkövetett merénylet gyanúsítottjainak kiadását. A líbiai vezetés korábban beleegyezett, hogy a 270 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény két feltételezett elkövetőjét Hágában bíróság elé állítsák, ahol a skót törvények alapján ítélkezhetnek felettük; ennek fejében az ENSZ az országot hét éve sújtó büntetőszankciók feloldását ígérte. Kadhafi azonban most azzal állt elő, hogy a Líbia elleni 1986-os amerikai bombázás ügyében is nemzetközi bíróságnak kellene ítélkeznie. Kadhafi Nagy-Britanniát is megvádolta, hogy a brit titkosszolgálat merényletet tervez ellene, amit Robin Cook brit külügyminiszter azonnal cáfolt.

Mohi: száz százalékon Százszázalékos teljesítménnyel üzemel péntektől a mohi atomerőmű július 5-én beindított első blokkja. Vladimír Meciar szlovák miniszterelnök kijelentette: az erőműben sikerült egyesíteni a keleti és a nyugati biztonsági rendszereket, és ez megnyugtató. Egy szlovák közvélemény-kutató cég adatai szerint a szlovákok 7 százaléka támogatja az atomerőművet, a megkérdezettek 72 százaléka azonban bizalmatlan vele szemben. Az óránként 440 megawattot termelő erőműben a teljesítményfokozás után féléves próbaidőszak kezdődött. A negyvenévi használatra tervezett atomerőmű közel 1200 koronáért állít elő egymillió watt áramot, míg a hagyományos erőműveknél ez csak körülbelül 680 koronába kerül.

Vállalkozók köztartozással: utazási stop Egy szeptember 1-jén életbe lépett törvény alapján a hatóságok korlátozhatják mindazon magyar állampolgárok utazását, akiknek 10 millió forintot elérő köztartozásuk van. Õk mindaddig nem utazhatnak külföldre, míg a tartozást meg nem fizetik, vagy erre biztosítékot nem nyújtanak. Az iparkamara fontolgatja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény alkotmányellenességének megállapítását kérve, mert nem egyértelmű, kit sújtanak a korlátozások. A jogi személyiséggel rendelkező cégeknél nehéz ugyanis azonosítani a vétkest, mivel a tulajdonosi kör akár több ezer kisrészvényesből is állhat; állami cégeknél pedig a törvény betartása igen paradox helyzetet teremtene, hiszen a tulajdonosok áttételesen a magyar állampolgárok.

Kongó: heves harcok a fővárosért Több- hetes küzdelem után nemzetközi támogatással sikerült az elnökhöz, Laurent Kabilához hű erőknek visszaszorítaniuk a kongói fővárost, Kinshasát veszélyeztető tuszi lázadókat. A kormányerők angolai és zimbabwei szövetségeseik segítségével elfoglalták a főváros ellátását biztosító kikötővárost, Matadit, ahol a hét végén tömeges fosztogatások folytak. A keleti front nagy városaiban azonban még tartják magukat a felkelők. A háború tárgyalásos megoldásán fáradozó dél-afrikai elnök, Nelson Mandela minden kísérlete kudarcba fulladt, mert a kongói beavatkozás miatt hazájában is támadások kereszttüzében álló zimbabwei elnök, Robert Mugabe -aki a múlt héten is újabb egységeket vezényelt az országgal nem is szomszédos Kongóba - kijelentette: nem hajlandó együttműködni a térség államait tömörítő Dél-afrikai Fejlesztési Közösséggel.

Csúszóleértékelés: csökken Október 1-jétől 0,8-ról 0,7 százalékra csökken a forint havi csúszóleértékelésének üteme - határozott a kormány balatonöszödi rendkívüli ülése után. A kabinet döntését a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) egyetértésben hozta meg. Orbán Viktor a csökkentést azzal indokolta, hogy az orosz válság miatti kedvezőtlen folyamatok ellenére az elmúlt 50 napban a kormány gazdaságpolitikai intézkedései nyomán kialakult helyzet lehetővé teszi ezeket az intézkedéseket. Surányi György, az MNB elnöke a következő hetekre a forint megerősödését, az infláció csökkenését jósolta. Megítélése szerint az infláció az év végén 13-14 százalék körül alakul. Járai Zsigmond pénzügyminiszter bejelentette: a kormány nem fog túlköltekezni, pótköltségvetés nélkül is van fedezet az év végéig tervezett kiadásokra. A gazdasági miniszter, Chikán Attila segítséget ígért az orosz válság miatt nehéz helyzetbe került cégeknek.

Oroszország: nem Csernomirgyinnek Oroszországban a rubel leértékelése miatt hivatalosan már nem lehet dollárt kapni, az emberek pedig nem bíznak az orosz valuta értékállóságában, ezért tartós fogyasztási cikkek mellett egy tonnányi aranyat vásárolt fel a lakosság. Jelcin elnök -akit többen is távozásra szólítottak fel - nem hajlandó lemondani, kijelentette azonban: nem indul újra a 2000-ben esedékes választáson, és azt is megerősítette: nem ír ki idő előtti parlamenti választásokat. A duma vezetése ezt követően kötelezte magát, hogy nem nyújt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. A hétfői ülésen azonban a liberális Jabloko-tömörülés és az orosz alsóház legnagyobb frakciójával rendelkező kommunisták 94 igen ellenében 255 nemmel leszavazták Jelcin miniszterelnök-jelöltjét, az ügyvezető kormányfő Viktor Csernomirgyint. A kommunisták a felsőház elnökét látnák szívesen a kormányfői poszton.

Nyomozati jogkör az APEH-nek? A nyomozati jogkör január elseje utáni megszerzésére való felkészülést nevezte meg legfontosabb feladatként a hivatal apparátusának számára Simicska Lajos, az APEH elnöke azon a tájékoztatón, amelyet a hivatal vezetőinek tartott. Leszögezte: a hivatalban maradó és az újonnan kinevezett vezetők élvezik bizalmát. Az elnök utalt arra is, hogy 1999-től a hivatal fogja beszedni a társadalombiztosítási járulékokat is. A nyomozati jogkört az APEH már több mint öt éve meg kívánja kapni, de ezt alkotmányossági aggályokból eddig nem ítélték meg a hivatalnak.

Tel-Aviv: merénylet Huszonheten sérültek meg abban a merényletben, amelyet csütörtökön, a reggeli csúcsforgalom idején hajtottak végre Tel-Avivban, a központi zsinagóga épületétől nem messze. A városban és Jeruzsálemben megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Izraeli szakértők szerint arab szélsőségesek állnak a merénylet hátterében, de senki sem vállalta magára a terrorcselekményt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét felszólította Arafat palesztin vezetőt: lépjen fel hatékonyabban a terrorizmus ellen, különben nem számíthat haladásra a közel-keleti béketárgyalásokon. A Hamasz terrorszervezet alapítója, Jaszin sejk ezzel egy időben újabb izraeli célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzött, megtorlandó az Egyesült Államok szudáni és afganisztáni célpontok elleni támadásait.

Telefontender: döntés A honvédelmi miniszter döntése értelmében a Siemens nyerte a katonai telefonbeszerzésre vonatkozó félmilliárd forint értékű tendert. A pályázat második helyezettje a Lucent Technologies lett; ha a Siemensszel nem sikerül megállapodni, a honvédség velük kezd tárgyalásokat. A tender az első része egy körülbelül ötmilliárd forint összértékű beruházásnak. A döntés előtt komoly vitákat kavart, hogy a pályázók kifogásolták: a kiírást a Siemens ajánlata alapján fogalmazták meg. Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága pénteki ülésén megállapította: szabályos volt a tenderkiírás.

Kosovo: szerb előrenyomulás Szerb és albán források is megerősítették, hogy legkevesebb harminc albán halálos áldozata van a szerbek pénteki offenzívájának, amelynek során a támadók elfoglaltak több települést Drenica környékén, és ellenőrzésük alá vonták a térség útjait. A Kosovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kleckai bázisának elfoglalása után a szerbek azzal vádolták meg az albánokat, hogy százharminc szerb polgárt tartottak ott fogva, akik közül huszonkettőt júliusban kivégeztek, és a helyi mészégetőben próbálták eltüntetni a holttesteket. Az UCK egyik vezetője egy zágrábi rádióban cáfolta a vádakat.

Magyar Rádió: felfüggesztés és vizsgálat A Magyar Narancs értesülése szerint vizsgálat indul Cseh Éva, a Magyar Rádió (MR) Békés megyei tudósítója ellen, aki augusztus 23-án az MDF szabadkígyósi rendezvényéről a rádió Krónika című műsorát tudósítva jelentette, hogy az ott felszólaló Boross Péter azt mondta: reméli, hogy "a szellemi és a kulturális szférából hamarosan eltűnik a legnagyobb veszélyt okozó SZDSZ". Értesüléseink szerint a politikus nehezményezte, hogy a tudósításból kimaradt a "dominancia" kifejezés (ti., hogy ő, Boross az SZDSZ és holdudvara szellemi, valamint kulturális dominanciájára gondolt volna). Hajdú István, az MR elnöke a Narancsnak elmondta, hogy Cseh Éva hosszú évek óta jó munkát végez, ám ezúttal szakmai szempontból "nagy bakot lőtt" azzal, hogy nem rögzítette a politikus beszédét, csupán jegyzeteire támaszkodva fogalmazta tudósítását. Az elnök szerint "nem fegyelmi kategória" Cseh Éva felfüggesztése: az elnök vizsgálatot rendelt el, amelynek lefolytatása az - egyébként külföldön tartózkodó - adófőszerkesztőre, Martin-Kovács Miklósra vár. A vizsgálat célja, mondta az MR elnöke, hogy kiderüljön, miként kerülhetett egy ilyen - kellőképpen nem dokumentált - jelentés a műsorba, és hogyan lehetett belőle - minden ellenőrzés nélkül - hír. A vizsgálat, az elnök reményei szerint, valószínűleg retorzió nélkül ér véget: "ha egy gyárban véletlenül selejtet termelnek, akkor nem büntetni kell, hanem megnézni, hol hibáztak". Az elnök arra kérte a Békés megyei tudósítót, hogy a vizsgálat befejezéséig ne jelentkezzen a Krónikának. Hajdú a Narancsnak kijelentette: őt nem hívta fel sem Boross Péter, sem más politikus. Az elnök nem tudta megerősíteni értesülésünket, hogy Boross az MR alelnökét, Juhász Juditot (az Antall-Boross-kormány egykori szóvivőjét) hívta volna fel; Juhászt lapzártánkig nem tudtuk elérni. Cseh Éva nem kívánt nyilatkozni a Narancsnak.

Vádat emeltek az Egyesült Államokban a számos terrorcselekmény szervezésével gyanúsított, szaúd-arábiai származású Uszáma bin Ládin ellen. Az amerikai hatóságok szerint az ő nevéhez fűződik a kenyai és a tanzániai amerikai követségek elleni merénylet is. A vádemelés alapján az arab férfit bárhol elfoghatják, és Amerikába szállíthatják.

Lakott területre zuhant a kubai légitársaságnak egy 90 utast szállító Tu-154-es repülőgépe Ecuadorban. A szerencsétlenséget a gépen tartózkodók közül csupán huszonketten élték túl, a gép által lerombolt lakóházak alatt pedig négy halottat és huszonöt súlyos sérültet találtak.

Újabb roma menekülthullám indult Csehországból és Szlovákiából Nagy-Britanniába. Augusztusban 600-800 roma kért menedékjogot a szigetországban, arra hivatkozva, hogy hazájukban fajgyűlölő támadásoknak vannak kitéve. A brit hatóságok szerint az egy éve lezajlotthoz hasonló bevándorlási láz oka az is lehet, hogy a kormány a jövőben korlátozni kívánja a menekülteknek adott támogatásokat.

Nem alkalmaznak erőszakot, de eljárást indítanak a kambodzsai hatóságok az egyre tömegesebb méreteket öltő ellenzéki tüntetés miatt az ellenzék vezetője, Sam Rainsky ellen, aki a voksolás tisztaságának kivizsgálását követeli. A választások győztese, a korábban is kormányzó Kambodzsai Néppárt vezetője szerint a tüntetések hatalmas gazdasági károkat okoznak.

Kártérítést követelnek Ausztriától a náci időkben osztrák gyárakban kényszermunkát végző lengyel zsidók. Az osztrák kancellár fizetésre buzdította a cégeket, azt azonban hozzátette: 1937-től Ausztria nem volt szuverén állam.

Túllépte hatáskörét, és megsértette a diszkriminációmentes elbánáshoz való emberi jogot a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány, Gergényi Péter, amikor szigorította a külföldiek tartózkodására vonatkozó helyi szabályokat - állapította meg Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman felkérte az országos rendőrfőkapitányt: vonja vissza beosztottja intézkedését.

Műszaki hiba és emberi mulasztás valószínűleg együttesen okozta a Zebegény és Nagymaros közötti vonatbalesetet, amelynek hat súlyos és tizenegy könnyebb sérültje van. Egy személyvonat 70 kilométeres sebességgel rohant a veszteglő Csárdás InterCitybe. A vonat megállítására képtelen mozdonyvezető életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Figyelmébe ajánljuk