Szlovákia: Elkezdődött és zajlik

  • Pásztor Jenõ
  • 1998. szeptember 3.

Külpol

Szlovákiában elkezdődött a választási kampány, és a jelenlegi előrejelzések szerint az ellenzéki pártokat tömörítő nagykoalíció áll jobban. Azonban korai lenne örülni: Vlado nagy harcos, egykönnyen nem adja fel. Miért is tenné: egyelőre csak ő tudja, hány menetes lesz majd a mérkőzés, és a szabályokat is ő alkotta. Ha igazak a hírek, a huncut Vlado újabb csínytevésekre készül.
Szlovákiában elkezdődött a választási kampány, és a jelenlegi előrejelzések szerint az ellenzéki pártokat tömörítő nagykoalíció áll jobban. Azonban korai lenne örülni: Vlado nagy harcos, egykönnyen nem adja fel. Miért is tenné: egyelőre csak ő tudja, hány menetes lesz majd a mérkőzés, és a szabályokat is ő alkotta. Ha igazak a hírek, a huncut Vlado újabb csínytevésekre készül.

A szlovákiai választási küzdelem első fejezete a legnépszerűbb kereskedelmi tévé, a Markiza ostroma volt.

Így kezdődött

A tévé épületét egy kisebb zsoldoshadsereg foglalta el; a hadakat vezető duó leváltottnak minősítette és az épületből kivezettette Pavol Rusko addigi - ellenzékinek számító - tulajdonos-vezérigazgatót, és egy gyors lefolyású bírósági végzésre hivatkozva kijelentette: ők az új tulajdonosok. Beültek a hírszerkesztőségbe, és rendelkezni kezdtek, hogyan nézzen ki az esti tévéhíradó. Jelezték, hogy az ügyben politikai motívumot keresni időfecsérelés lenne: szó sincs arról, hogy Vladimír Meciar miniszterelnök és mozgalma érdekeit képviselnék, csak jogos tulajdonukat akarják saját elképzeléseik szerint igazgatni. Véletlen egybeesés, hogy a kormány több mint egy éve hadakozik az ellenzéki véleményeknek is helyt adó Markizával. Az is érdekes, hogy az - egyébként lassúságukról híres - szlovákiai bíróságok és végrehajtók a Markiza-ügyben valószínűleg kelet-európai gyorsasági rekordot döntöttek. Az ellenzék egybehangzó véleménye szerint az ügy hátterében a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomhoz közeli körök állnak; fő céljuk a Markiza megszerzése, műsorainak és hangvételének megváltoztatása volt. A dolog azóta részben rendeződött, mert kiderült: az akció mégsem volt kellőképpen előkészítve, és a Markiza szerkesztősége ellenállt a közvetlen cenzúrának.

Meciar ideges. Sokáig biztos befutónak tekintett mozgalma minden erőfeszítés dacára képtelen népszerűségét 25 százalék fölé tornászni, és a legnagyobb ellenzéki tömörülés - a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus Koalíció - veszélyezteti a pozícióját. Ha most tartanák a választásokat - az előrejelzések szerint -, az ellenzék kétszer annyi szavazatot kapna, mint a jelenlegi kormánypártok, ráadásul az ellenzéki pártok között egyre jobb és hatékonyabb az együttműködés.

Így folytatódott

Ha nem változik a helyzet, a szeptember végi választásokon a konzervatív-liberális Szlovák Demokratikus Koalíció, a kassai polgármester, Schuster jobbközép Polgári Egyetértés Pártja, a Demokratikus Baloldal Pártja és a konzervatív-liberális Magyar Koalíció Pártja együtt parlamenti többséget szerezhet. Többen úgy vélik, egy ilyen politikailag és nemzetiségileg vegyes társaságnak nehéz lesz működőképes kormánykoalíciót létrehoznia; még nehezebb lenne azonban a lukasenkói módszereket előszeretettel alkalmazó Meciarnak - vagy a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Pártnak - a fent említett négyes bármelyik tagjától valamilyen támogatást szereznie a kormányzás folytatásához (hiszen az az eddigi kormányzási gyakorlat folytatását is jelentené).

A helyzet meglehetősen bonyolult, kétségbeesésre azonban elsősorban Meciarnak van oka: neki eddig szinte minden sikerült, s most első ízben történhet meg, hogy nem ő lesz a választások győztese (és még esetleges győzelme esetén sem valószínű, hogy egykönnyen kormányt tud alakítani). Érthető hát idegessége és az egyre kétségbeesettebb lépések sorozata.

Miután a Markiza ostroma nem járt sikerrel, Hudec kulturális miniszternek is támadt egy korszakalkotó ötlete: beadvánnyal fordult a tévéket és rádiókat felügyelő tanácshoz, és azt kérte, hogy a tanács azonnali hatállyal tiltsa be az összes nem kormánypárti tévé és rádió adását, beleértve természetesen a Markizát is. Szerinte ugyanis azok az új közigazgatási törvény elfogadása után nem igazították működésüket az újonnan kialakult területi viszonyokhoz, ezért sugárzásuk törvényellenes. Az ötletet még az egyébként kormánypárti médiatanács tagjai is abszurdnak minősítették, és nem voltak hajlandók érdemben foglalkozni vele.

Ugyancsak borzolta a kedélyeket a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom egyik választási plakátja, amelyik a "Szíved országa" szlogennel az egyik szlovák nemzeti jelképnek számító Kriván hegycsúcsot ábrázolta. Kiderült: a hegycsúcs valóban a Kriván, az alatta elterülő festői táj azonban svájci illetőségű, és a csodaszép ország csak a reklámügynökség jóvoltából alkot - nemzeti szívet melengető - harmonikus egységet. A Mozgalom kampányvezetői hidegvérűen kijelentették, hogy csupán egy kreatív ötlet megvalósításáról van szó. Az ellenzéki Polgári Egyetértés Pártja azonnal megjelentetett egy igazi Kriván-fotót "Szíved igazi országa" szlogennel.

Ez is van még

Meciar mozgalma egyébként semmit sem kíván a véletlenre bízni. Az ellenzék szerint a közszolgálati tévében és a Szlovák Információs Szolgálatban elkészültek az ellenzéki pártvezéreket kompromittáló filmek, és csak a megfelelő pillanatot várják, hogy bemutathassák őket. A baloldali Pravda című napilap megszerezte Meciarék kampánystratégiájának egyik belső anyagát. E szerint Meciar mozgalma a kampánycsend idejére olyan "médiabombát" készít elő, amelyiktől az eddig nem túl biztató választási esélyek megváltoztatását remélik. Az ügynek van előzménye: Meciar négy évvel ezelőtt az első választási nap estéjén a közszolgálati tévé jóvoltából - egyenes adásban - eljátszhatta, hogy az akkor regnáló Moravcik-kormány kihúzta őt a választói jegyzékből, és ezért nem szavazhatott. Ez a trükk akkor - becslések szerint - legalább öt százalékot hozott, s most a jelek szerint hasonló incidens előkészítése van folyamatban a - jobb napjain az ötvenes évek pártsajtójának hangvételét idéző - közszolgálati tévében. A kampánystratégiáról szóló dokumentum kiszivárgása után a Szlovák Demokratikus Koalíció nyilvános pályázatot hirdetett a "médiabomba" témájára. Aki eltalálja a Meciar-stáb utolsó ötletét, "szíve országába" (Svájcba vagy Szlovákiába) nyer egyhetes utazást, a második helyezett egy bokszkesztyű, a harmadik pedig egy meciari porcelán úthenger boldogtalan tulajdonosa lehet.

Szlovákiára sorsdöntő napok várnak. Amennyiben Meciar fordítani tud, Szlovákiában tovább erősödhet majd a despotizmus, és az ország továbbra is Európa beteg embere marad. Ha azonban beigazolódnak az előrejelzések - és az ellenzék meg tudja valósítani a demokratikus pártok nagykoalícióját -, a belpolitikai élet megnyugodhat, és Szlovákia elkezdheti ledolgozni hátrányát a többi, normális közép-európai országhoz képest.

Addig azonban valószínűleg háromhetes botránysorozat vár a - talán jobb sorsra érdemes - fiatal országra.

Pásztor Jenő

(Pozsony)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.