Tartalom

MaNcs, XI. évf. 07. szám, (1999.02.18.) (1999-02-18)

Egotrip

Egotrip

Seres László: Dekóder

Eljött az életmód ideje. Szaporodnak a férfiaknak szánt színes, fényezett macho lifestyle magazinok - bár ezekben legalább néha megcsendül valami értelem, a nõknek szánt szánalmas heti- és havilapok IQ-szintje továbbra sem haladja meg az azokból profitáló férfiak farokhosszát. Hogy azonban nemre, korra és médiaetikára való tekintet nélkül kollektíve mindenkit hülyének lehet nézni, arra vegyünk csupán egyetlen példát a széles lapkínálatból, egy "utazási és életmód magazint", azt is csak azért, mert jelentõs újságíró díszeleg a címlapján, és mert az újságírószakma egyéb neves tényezõi adják a nevüket hozzá.

Publicisztika

Publicisztika

Turcsányi Sándor: Filmdrámázás

Kínos dolog ez nagyon. Tele van vele a sajtó, ez is. Többnyire elsõ felindulásból elkövetett szólamok, kevesebben aludtak is rá egyet. Az arányok persze beszédesek, ezer torokból zeng az abcúg, s aki a televízióban bennlakó, mossa összes kezét, itt is. Ilyen elsõ fölindultságom volt nekem is, kaptam kérés nélkül, terveztem is leírni brutális szavakkal, menjenek a francba, minimum, de a nyilatkozatzuhatag legalábbis valamelyes körültekintésre kényszerít. Ilyenténképp a lefelé fordított hüvelyk nálam is átvehetõ éppen, bár csodálnám, ha valaki tõlem vágyná, de talán jobban járunk, ha újabb kedvem szerint sztorikból támadunk. Mindennek, az összes gyalázatnak is, megvan a maga meséje, sõt a maga száz meséje. Elmesélek majd párat, a végsõ konklúzió így is, úgy is ugyanaz marad, húzzanak. De valahányan, az elvek emberei.

Publicisztika

Mickeymaussolini

Mondjuk nekünk tényleg nincs semmi gondunk azzal, hogy buta, reformnyilas klónok grasszálnak a Várban, mert hát ugye mit is csinálnának a buta, reformnyilas klónok, mint hogy grasszálnak a Várban, esetleg levonulnak a Gerbeaud-ba, hogy begyalázzanak egy adag flódnit, aztán meg irány a Viking Klub, ahol évszaktól függetlenül mindig színvonalas programok várják a fasiszta fiatalokat.

Belpol

Belpol

Drakula unokája (Jancsó Miklós filmrendező)

Közel tíz év szünet után újra nagyjátékfilmet forgatott Jancsó Miklós. A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten címû darabot január végén mutatták be, nem sokkal a 30. filmszemle elõtt, amelynek õ volt talán a legszorgalmasabb nézõje. Volt mirõl kérdezgetni.

Belpol

Hírek és

Orosz fegyverszállítás Iraknak? Oroszország százhatvanmillió dolláros titkos megállapodást kötött Bagdaddal az iraki légvédelmi rendszer megerõsítésérõl. Ezzel megsértette a nemzetközi fegyverszállítási tilalmat - állítják brit lapok, amelyek szerint Oroszország beleegyezett abba az iraki kérésbe, hogy korszerûsítse MiG-ekbõl álló légiflottáját, és vállalkozott arra is, hogy helyreállítsa az ország légvédelmi rendszerének harckészültségét. Ez komoly veszélyt jelent az iraki légtértilalmi övezetekben járõrözõ brit és amerikai gépekre. A Bagdadnak nyújtandó segítségrõl Jevgenyij Primakov kormányfõ hozta meg az állítólag már aláírt határozatot. A brit külügyminisztérium közölte, hogy tanulmányozzák a fegyverügyletrõl napvilágot látott híreket, Igor Ivanov orosz külügyminiszter pedig visszautasította az állításokat.

Belpol

A kormány és az MLSZ: Oszolj!

A tavalyi kormányváltás óta tudjuk, hogy Orbán Viktor a legnagyobb futballista a magyar miniszterelnökök között. Arra azonban, hogy régi csapattársa, a kormányüléseken decemberig csak mint vendég fellépõ Deutsch Tamás mire képes, csak az országos jelentõségû abszolutórium óta kezd fény derülni. Ám jogi aggályok ide vagy oda, a foci átalakításáról szóló kormányzati elképzelések rendkívül ambiciózusak. Soroksár már beleremegett.

Belpol

Szlovák-magyar tárgyalások a Dunáról: Ugyanaz a folyó

Miközben zavartalanul folytatódik a Szigetköz ökológiai züllése, újrakezdõdtek a hágai ítélet végrehajtásáról folyó tárgyalások. Bár a szlovákok tavaly még ragaszkodtak a Nemcsók János által aláírt keretmegállapodás véglegesítéséhez, a január 28-i tárgyalások jegyzõkönyvében errõl már nincs szó. Az erõmûrendszer közös üzemeltetése viszont többször is szerepel a szövegben, ami nem meglepõ, hisz a hágai delegáció mandátumát - egyben a kormány Dunával kapcsolatos elképzeléseit - kijelölõ kormányhatározat is a meglévõ létesítmények közös üzemeltetésérõl szól.

Belpol

Nyolc hónap idegen bűnökért: Időrablók

Ambrus, a Kárpát-medence Fantomasa, valamint sporttársa többéves mûködésük során nemcsak a rendõrök idegrendszerét rongálták, hanem egy ikerpárét is. A 32 éves Szûcs fivérekre négy olyan bankrablást próbáltak ráverni a hatóságok, amit -mint kiderült - a volt újpesti hokisok követtek el. Szûcsék nyolc hónapot húztak le elõzetesben, és a szakértõk szerint simán megállt volna a vádirat, ha Ambrusék nem buknak le, és nem vallanak. Szûcsék ügyének vizsgálója állítólag azóta sem tudja feldolgozni, hogy tévedett. Az ikrek kártalanítási perre készülnek az állam ellen. Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 180 büntetõ kártalanítási polgári per van folyamatban.

Belpol

Rektorválasztás az Iparművészeti Főiskolán: Állásháború

Bármekkora pozíciónak számít is ma egy fõiskolai rektor státusa, az azért valószínûtlennek tûnhet, hogy a betöltése körül akkora cirkusz legyen, mint az MTV vagy az MLSZ elnökéé körül. A Magyar Iparmûvészeti Fõiskolán most mégis ez a helyzet. Vizsgálóbizottságokról, névtelen levélrõl, minisztériumi vizsgálatról, ügyvédekrõl, ombudsmanról szól már a történet. Meg a mûvész örökké nyughatatlan lelkérõl.

Belpol

A tévékuratórium felállítása: Sors, nyiss nekem Szabadság tért!

A parlament múlt kedden felszámolt egy nyolc hónapja tartó mulasztásos törvénysértést, és megválasztotta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumát. Az éjszakába nyúló procedúra miatt a román miniszterelnöknek lett egy szabad estéje - Orbán Viktor lemondta a közös programot, hogy jelen lehessen a szavazásnál. A miniszterelnök már akkor tudhatta, hogy kellemes este elé néz a Parlamentben is, amikor az ülésnap elején a MIÉP azzal rukkolt elõ, hogy a nyolcfõs kuratóriumban õk két helyet kérnek. Az éjszakai szavazáson a T. Ház végül csak a kormánypártok jelöltjeirõl szavazhatott, a szocialisták, a szabaddemokraták és a miépesek nem jutottak megállapodásra.

Belpol

A kormány és az ÁPTF: Menet, indulj!

Lapzártánkkor úgy tudjuk: a kormány csütörtökön felszólítja az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet (ÁPTF) két vezetõjét arra, hogy mondjanak le. Õk erre nemet fognak mondani. Az ÁPTF vezetése így még pár hétig a helyén maradhat, csak a "szuperfelügyelet" létrehozása után cserélik le õket. A kormány így könnyen rákenheti a Postabank-taknyot az ÁPTF vezetõire, és bónuszként még egy simicskai vezetést is kaphat a pénzpiacot figyelemmel kísérõ felügyeletnél.

Külpol

Külpol

Etiópia és Eritrea konfliktusa: Fegyverbarátok

Még hat éve sincs, hogy Eritrea a legnagyobb barátságban és egyetértésben függetlenné vált Etiópiától. Egy szegény országból kettõ lett, de hamar kiderült, hogy a közös szükségbõl nem kovácsolódik ki automatikusan az együttmûködés erénye. A viszony egyre romlott, tavaly májusban már összecsapások kezdõdtek a határok mentén. A nemzetközi közvetítés nem hozott eredményt, a béketárgyalások csak arra voltak jók, hogy a két fél idõt nyerjen a fegyverkezéshez. Az elmúlt héten újra elkezdõdtek a harcok.

Zene

Zene

"A túlsó part - mintha ébredne a város" (Szemző Tibor zeneszerző, Gordiusi Comó)

Napokig úgy tûnt: Szemzõ Tiborral való találkozásomhoz Gordiusi Comójának február huszadikai, Trafó-béli koncertje - esetleg A túlsó part címû filmje - szolgáltat apropót. És akkor egy különleges Steve Reich-lemezzel kedveskedett a postás: Reich Remixed -- vezetõ DJ-k (Coldcut, Howie B, DJ Spooky estébé) újjáértelmezése alapján. Hm... Azért ez több mint motívum - ocsúdtam rá, elvégre Szemzõ munkásságának számomra éppoly feledhetetlen tartozéka a Reichet általa prezentáló 180-as Csoport, mint késõbbi lemezei közül a The Conscience. Arról pedig, hogy idõközben DJ Nagával is dolgozik, szégyenszemre nem is tudtam.

Film
Tudomány

Tudomány

Állat + mód: Parasztudvar

A budapesti állatkertben két és fél évvel ezelõtt átadott parasztudvar a falusi háztáji gazdálkodás illatát és hangulatát kívánja bemutatni a látogatóknak. Itt csupa közönséges háziállat éli békés hétköznapjait. A tehenet este megfejik, túró készül a tejbõl. Két fekete mudi, Bogáncs és Krajcár õrzi a telepet. A magyar fajták mellett kameruni kecskék, az állatsimogatóból átkerült láma és egy jelenleg is vemhes vietnami csüngõhasú disznó, Ágota színesítik a képet.

Tudomány

Börtönhelyzet: Zártszámadás

Arra ne számítson senki, hogy házi õrizetben bekkeli ki a nehéz éveket, mint Mindszenty hercegprímás vagy Zemplényi álpap. A házi õrizet nem büntetés-végrehajtási forma, a jogerõs ítéletet követõen csak három lehetõség áll elõttünk: fogház, börtön vagy fegyház. Az elítéltnek bizonyos szempontból mindegy, melyikbe kerül. Hogy mekkora szívás vár rá, a társaságon múlik.