22 százalékkal nőtt a magyarországi válások száma egy év alatt

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Lélek

Ez is egyfajta Covid-hatás? Vagy a családpolitika következménye?

Öt éve nem volt olyan sok válás Magyarországon, mint tavalytette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az előzetes adat szerint 18 300 házasság ért véget válással 2021-ben, több mint 2017 óta bármelyik évben. 2020-ban ugyanez a szám 14 979 volt, 2019-ben 17 600.

Ez az igen magas, 22 százalékos válási növekedés nem feltétlenül amiatt alakult ki, mert a pandémia alatti összezártságot követően sokan válni akartak. Van ennél egy sokkal prózaibb és bürokratikus magyarázat: 2021-ben sok ügyintézés egyszerűbb lett, miután megszűntek a Covid-járvány miatti korlátozások. Így valószínűsíthető, hogy sok, 2020-ból elhalasztott válást intéztek 2021-ben.

Nyilván az is magyarázatul szolgálhat, hogy míg a 2010-es évek második felében (a családtámogatások megjelenésével párhuzamosan) megnőtt a házasságkötések száma, törvényszerű, hogy néhány évvel később elkezdett nőni a válásoké is.

Egyébként olyan sok (71 300) házasság, mint 2021-ben, 2009 óta egyetlen évben sem ért véget. Ennek a döntő többségét nem is a válás, hanem az okozta, hogy az egyik házastárs meghalt. 2021 szörnyű év volt a demográfiában, a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest tízezerrel több, 53 ezer házasság ért véget ilyen módon.

(KSH)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?