Hatalmas a tanárhiány, legalább 1700 pedagógus hiányzik

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 27.

Lélek

Szakszervezeti becslések szerint országos átlagban hetvenen látják el száz pedagógus munkáját.

A közigazgatási álláskereső portálon még egy héttel a tanévkezdés előtt, augusztus 26-án is 1055 álláshirdetést lehetett találni a „tanár” szóra rákeresve, és további 696 hirdetés jelent meg a „pedagógus” címszó alatt. Van olyan iskola, ahol csak 1-1 álláshelyet hirdettek meg, máshol ennél lényegesen többet, írja a Népszava.

Az oktatási kormányzat szerint ezzel semmi gond nincs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ rendre arra hivatkozik a tanárhiány kapcsán, hogy a nyári időszakban természetes a betöltetlen álláshelyek megnövekedése, mert sokan ilyenkor költöznek, váltanak munkahelyet. Tehát őszre rendeződik a helyzet.

„Az alakuló értekezleteken a verejtékező intézményvezető bejelenti, hogy sajnos nem sikerült 2-4-6-8 kollégát felvenni. A feladat megoldásra vár. A szakosokat (ahol még van) szólítják meg előbb. Még két-három osztály belefér, mi az a 30-32 letanított óra hetente? Azután következnek az önként jelentkező nem szakosok. Így lesz fizikatanár is az angolos, matekos is a tesis, és az elsőt tanító még napközis is”, idézi a lap egy tanár blogját.

false

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének becslése szerint országos átlagban 100 pedagógus munkáját 70 tanár látja el. A szervezet elnöke, Szűcs Tamás a lapnak azt mondta: a valós tanárhiány lényegesen nagyobb, mint az a meghirdetett álláshelyekből kiolvasható.

Figyelmébe ajánljuk