Korall, elefántcsont, manátusz: három jó hír év végére

  • narancs.hu
  • 2017. december 31.

Lélek

Az apokalipszis árnyékában hajlamosak vagyunk szó nélkül elmenni a jó hírek mellett.

Pedig a korallok, az elefántok és a manátuszok valószínűleg lényegesen jobb év elé néznek.

December közepén sikeresen zárult egy különleges projekt, ami megnyitja az utat az ausztráliai Nagy-korallzátony helyreállítása, gyarapítása előtt. Kutatók sikerrel növesztettek olyan „korallfákat”, amiknek részeit később beültethetik a Nagy-korallzátonyba. A terv az, hogy a folyamatot a turistákkal finanszíroztatják meg, akik megvehetik a később beültetendő koralldarabokat.

false

 

Fotó: Toby Hudson CC Wikimedia

Levették a lamantinokat, más néven manátuszokat, más néven tengeri teheneket a veszélyeztetett fajok listájáról. A hetvenes években még a kihalás szélén tengődtek szegény jószágok, mostanra a számuk felment 13 ezerre, így már csak fenyegetett fajnak számítanak.

false

2017-ben felszámolták a világ legnagyobb legális, a kormány által szabályozott elefántcsontpiacát Kínában. Két évvel az első bejelentés után a kínai hatóságok arról tudósítottak 2017 végén, hogy bezáratták az összes elefántcsont-feldolgozó műhelyt, és lekapcsolták a viszonteladókat is. 2017 utolsó napjától a kínai törvények gyakorlatilag teljesen tiltják az elefántcsont-vásárlást és -kereskedést. Kína a világ legnagyobb elefántcsont-felvevő piaca, akár a (néhai) legális, akár az illegális részét nézzük, ezért nagy szerepet játszik az afrikai elefántok orvvadászok általi legyilkolásában.

Figyelmébe ajánljuk