Problémás bőr? Ezek a vitaminok tényleg segítenek visszaadni a bőr vitalitását

  • Támogatott tartalom
  • 2020. augusztus 18.

Lélek

A bőr a legnagyobb szervünk, amelynek kulcsfontosságú szerepe van az egészségünk és az immunrendszerünk megfelelő szinten tartásában. Ez véd meg minket a külvilág káros hatásaitól, D-vitamint termel és érzékeljük vele a világban történő eseményeket, de a bőr feladata a hőszabályozás is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kívül-belül óvjuk és ápoljuk, ha pedig problémák jelentkeznek, hatékony megoldást találjunk rájuk. Ebben segít cikkünk is.

Mi az, amit fontos tudni a bőrünkről?

Igaz, hogy vékony, mégis a szervezetünk legfontosabb funkcióinak ellátója a bőr, feladatait három nagy csoportra oszthatjuk. Az első a hőszabályozás, amely az erek kitágulása által, a testhőmérséklet szabályozásában játszik szerepet. A második az érzékelés. A bőrünkben, ugyanis számos idegvégződés van, receptor sejtek, amelyekkel érezzük a hideget, meleget, az érintést, a fájdalmat, a nyomást. A harmadik funkció pedig a védelem, hiszen bőrünk védi meg az összes többi szervünket és az alsóbb rétegeket a külvilág káros hatásaitól, miközben összeköttetést is teremt a környezettel.

Milyen életmód szükséges az egészséges bőr fenntartásához?

A bőrápolás nem választható, hanem szinte kötelező, hiszen ha nem megfelelően kezeljük testünk felszínét, akkor olyan láncreakciót indíthatunk el, amelynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Ehhez viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogyan kell kívül, illetve belül is megfelelően karbantartani. Napjainkban számtalan krémet kínálnak a drogériák és gyógyszertárak, minden bőrtípus számára, ugyanakkor ami ennél is fontosabb, hogy a belső hidratálásra és ápolásra is legalább ekkora figyelmet kell fordítsunk. A víz a legtökéletesebb hidratáló a világon, amelyből naponta minimum 2,5 literrel kellene fogyasztani ahhoz, hogy mindent megtegyünk a bőrünk védelméért. Emellett a megfelelő tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok pótlása is szükséges, belülről, de van, amit kívülről is az ápolás szolgálatába állíthatunk.

Bármennyire is furcsa, a mozgás is a bőr egészségét szolgálja, egyrészt mert feszesebbé teszi, másrészt, mert intenzívebb lesz a verejtékezés, a hámréteg cserélődése, tehát a méregtelenítő folyamatok.

Antioxidánsok, flavonoidok, polifenolok

Az antioxidánsok és polifenolok lassítják az öregedést, és védik a bőrünk sejtjeit a szabadgyökök és a külső káros hatásoktól. Megelőzhetjük velük a száraz bőr kialakulását, a ráncokat, a pattanások jelentkezését. Az antioxidánsokat többnyire zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudjuk bevinni a szervezetünkbe, illetve a különféle teákkal, mint a fehér tea vagy a zöld tea.

Elengedhetetlen vitaminok

A bőrünknek három fontos vitaminra van szüksége: az A-, E- és D-vitaminra. A D-vitamint a napfényből elő tudja állítani szervezetünk, valamint hozzájuthat a húsokból, tojásból, belsőségekből. Ez a hidegebb hónapokban biztosítja a védelmet, ugyanakkor nyáron fokozottan ügyeljünk arra, hogy mennyit tartózkodunk a napon, mivel az UV-A sugárzás egy bizonyos ponton túl roncsolja a kötőszöveteket, amelyek idő előtti öregedéshez vezethetnek, sőt bizonyos esetekben a bőrrák kockázatát is növelik. Az E-vitamin pontosan erre nyújthat megoldást, amely a bőr regenerálódásáért is felel. Ez ma már számtalan arckrém és bőrápoló termék fő összetevője, hiszen belsőleg nagyon rövid ideig vagyunk képes tárolni. Legjobb forrásai a tökmag és olíva, illetve a máj és mogyorófélék. A-vitaminhoz a narancs színű zöldségekből juthatunk, mint a répa vagy a tök, és nemcsak a bőrünknek, de a látásunknak is hasznos.

A csodatévő kollagén és társai

A kollagén, mint fehérje a kötőszövetek fontos alkotóeleme, így nem csoda, hogy számos étrend-kiegészítő tartalmazza. Szerepe van a bőr megújulásában, rugalmasságában, az UV sugárzás elleni védelemben, és a ráncok elleni küzdelemben. Rendszeres szedésével azonban lassíthatjuk az öregedés folyamatokat is, és a bőr különböző megbetegedéseinek kialakulását, mint a pattanások, bőrpír, ekcéma és májfoltok. A kollagén nemcsak a bőrnek kedvez, az inak, ízületek és csontok támogatója is, ezért hasznos a mozgásszervrendszernek is. A kollagén táplálja a szemet, támogatja az agy és a szív munkáját, és a bőr mellett a hajnak és körmöknek is kedvez.

A kollagént gyakran társítják a hyaluron savval, mely szintén gyönyörűvé teheti a bőrünket. Az említett molekula a bőr természetes építőeleme, mely óriási mennyiségű vizet képes megkötni saját méretéhez képest. Éppen ezért a bőr hidratált és puha lesz tőle.

És amit még megtehetünk

Számos tanulmány kimutatta, hogy a hangulatunk és az érzelmeink is kihatnak a bőrünk egészségére. Így a rendszeres stressz, fáradtság és a kialvatlanság ugyanolyan káros hatással van rá, mint a nem megfelelő táplálkozás és a hatékony ápolás hiánya. Meditációval, a napi 8 óra alvással, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elkerüljük ezeknek a következményeit.

Fontos hozzá tenni, hogy az egészséges, szép bőr sokszor genetikai adottság is, ugyanakkor a fent említett információk segítségével nem lehetetlen elérni a kívánt eredményt.

Neked ajánljuk