24.hu: a kormány 3,1 milliárdot adott egy zsebparkra a fideszes vezetésű V. kerületnek

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Lokál

Barátok közt.

2020 végén 3 milliárd 120 millió forintot utalt a kormány a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak egy „belvárosi zsebpark kialakítására és környezetének megújítására” - írja a 24.hu.

A lap megjegyzi: a Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester vezette önkormányzat az egyik szűk utcácska, a Bástya utca kb. fél futballpályányi telkére költheti a hatalmas összeget. Mint írják, "a hirtelen jött költségvetési pénz miatt visszamenőlegesen módosítani kellett a kerület 2020-as költségvetését". A Bástya utca 1–11. szám alatti területen januárban már el is kezdődtek a munkálatok, amelyekre - a 24.hu szerint -  a kerület egyik kedvenc beruházó cége, a Penta Általános Építőipari Kft. kapott megbízást.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után jelentkezett lapunknál az V. kerületi önkormányzat, amely azt írta, a cikkben hivatkozott, tavaly nyáron megjelölt költség nettó összeg és csak a Bástya utca 1-11. területén kialakítandó közpark kivitelezési költségét jelezte előre, a tervezés korai fázisában, időközben a beruházás beavatkozási területe és műszaki tartalma is nőtt: most már a beruházás része

  • a Bástya utcai telek parkosítása mellett a tervek szerint egy pihenőpark kialakítása,
  • a Vámház körút 8. szám alatt közel 400 négyzetméteres régészeti bemutató tér kialakítása kiállítással, a meglévő régészeti emlékek bemutatásával, mini tanösvénnyel (városfal, gyilokjáró, a régészet által bemutatásra érdemesnek tartott felszín alatti régészeti emlékek), térszín alatti kiszolgáló helyiségekkel (porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó, üzemeltetési és gépészeti tér),
  • valamint a Veres Pálné utca Szarka utca és Vámház körút közötti szakaszának út- és járdarekonstrukciója is.

Azt is írták, a kormányzati támogatás összege bruttó összeg és nem csak a Bástya utca 1-11. területén kialakítandó közpark kivitelezésére szól, hanem így már magába foglalja a Veres Pálné utca, a Bástya utca 4-6. szám alatti ingatlanokon, valamint a Vámház krt. 8. szám alatti ingatlan önkormányzati tulajdonú helyiségcsoportjában kialakítandó "helytörténeti bemutató tér" költségét, az építőipari kivitelezési tevékenység előkészítése (terepelőkészítés, régészet), a szakmai ellenőrzéshez elengedhetetlen mérnöki szolgáltatások (tervezés, műszaki lebonyolítás, műszaki ellenőrzés), és a kapcsolódó adminisztratív feladatok (ügyvédi költség, engedélyezetetési, hatósági díjak) költségét is.

Bár a 24.hu cikke összevetette a park költségeit a Széllkapu közparkkal, az önkormányzat szerint jelentős különbség, hogy "a kivitelezést komoly logisztikai szervezést igénylő belvárosi környezetben, régészeti, örökségvédelmi területen, a környezetben lévő társasházak beruházásba történő bekapcsolásával kell megoldani, így a két beruházás pusztán terület alapú összehasonlítása téves következtetések levonásához vezet".

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.