270 lakásos társasházat terveznek a gazdagréti Madárhegyre

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Lokál

"Különösen aggályos", hogy a madarak költési időszakában kezdtek tereprendezési munkálatokba.

Már több mint háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben egy XI. kerületi 20 ezer négyzetméteres zöldterület beépítése ellen tiltakoznak – értesült az rtl.hu. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a magántulajdonban lévő telken a Bayer Construct húzna fel egy 270 lakásos társasházat, amelynek magassága a 11 métert is elérheti. 

Az elmúlt napokban többször is kint járt a rendőrség annál a XI. kerületi teleknél, ahol a Bayer Construct autói jelentek meg. A hatóságokat a lakók hívták ki, akik szerint szabálytalanul irtották a növényzetet a Hosszúréti utcában.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor azt közölte: „a magántulajdonban lévő területen a tulajdonos megbízásából végeztek tereprendezési munkálatokat, ami a gaz levágását, a cserje és bozót irtását foglalta magában – fákat nem vágtak ki. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, rendőrségi eljárás nem indult.”

A lakók videófelvételeket is készítettek az irtásról, ezen az látható, hogy gépekkel is dolgoznak a munkások.  "Mindent meg fogunk tenni, hogy ne építhessék be ezt a zöldterületet, részben ez hűti le ugyanis a környék klímáját" – nyilatkozta a helyi tiltakozás egyik vezetője, Bodainé Klotz Adrienne. Szerinte klímaválság idején önmagában is elfogadhatatlan a növények irtása, az pedig különösen aggályos, hogy a madarak költési időszakában végezték.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint

a Bayer Constructhoz köthető cég tulajdonában lévő mintegy 20 ezer négyzetméteres, fás-bokros területen a vállalat 270 lakásos társasházat húzna fel.

A Bayer Constructot is kereste az rtl.hu, de kérdéseikre nem reagáltak, így a tervekről csak a helyi vezetés tájékoztatása alapján számoltak be. 

Az önkormányzat szerint ugyanakkor építési engedély és hivatalos terv még nincsen, a lakók ezért is lepődtek meg, hogy már tereprendezési munkák kezdődtek. „A környék már így is túltelített, de ha ideépítenek még több száz lakást, akkor a helyi infrastruktúra már biztosan nem bírja el ezt az embertömeget” – fogalmazott Bodainé Klotz Adrienne. A helyi lakók ezért azt szeretnék, ha a helyi vagy a fővárosi önkormányzat kisajátítaná a területet, a szomszédos – jóval nagyobb – telkeket pedig védetté nyilvánítanák. Az ezért indított petíciót már több mint háromezren írták alá.  

"Szinte biztos, hogy sem a XI. kerületi önkormányzat, sem a főváros nem sajátítja majd ki ezt a részt" – fogalmazott az MSZP-s Keller Zsolt, helyi önkormányzati képviselő. Ez ugyanis állítása szerint legalább 4-5 milliárd forintba kerülne, ekkora forrás pedig nem áll rendelkezésre.

A politikus szerint jogilag sem tudják megakadályozni az építkezést, mert az engedélyeztetés már a kormányhivatalokhoz tartozik, változtatási tilalmat pedig csak egyszer lehet elrendelni 3 évre – ez utóbbi lehetőséggel már éltek egyszer 2020-ban.

A néhány napja megindult munkák most mindenesetre leálltak, azt pedig – Keller Zsolt tájékoztatása szerint – a helyi jegyző vizsgálja, hogy a szabályoknak megfelelően történtek-e az elmúlt napok tereprendezési munkái. 

A terület egyébként lassan 20 éve van magánkézben, akkor adta el a fővárosi önkormányzat, de a kerület tájékoztatása szerint a Bayer Constructhoz köthető cég csak tavaly vásárolta meg. A Válasz Online cikke szerint a cég vezetője, Balázs Attila közel két évtizede dolgozik a szférában, jellemzően a piacról él. Az utóbbi időben rendszeresen üzletelt NER-es gazdasági szereplőkkel.

Más magaslatokat is kinézett magának a NER-elit, a svábhegyi terjeszkedésről ebben a cikkünkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk